sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Kliseebingo

Spoiler alert, jos et ole kiinnostunut tv-sarjoista, varsinkaan rikossarjoista, skippaa tämä teksti ja lue vaikka joku vanha postaus uutta matskua odotellessa. 

Hei tyypit, joko Netflixit, Ruutuplussat, Ceemoret ja mitänäitänyton, on hankittu torjumaan korona-tylsyyttä ja avaamaan ovet lukuisiin maailmoihin? Mie oon tässä kokeillu jo Netflixiä, Viaplaytä ja nyt o menossa Ceemore. Aina tuntuu, että se jonku suosittelema sarja on just sillä toisella palvelimella, jonka päätit lopettaa, koska "ei siellä o mitää kattomista." No, senverran voin paljastaa, että miusta tuo Viaplay oli eniten tyhjä arpa. Tää johtunee kyllä siitä, että edustan netflix- ja spotify-sukupolvea, eli miu keskittymiskyky on huonekärpäsen tasolla, enkä jaksa kokonaista leffaa kuin ääriolosuhteissa. Turvaudun siis sarjoihin.

Parhaita on tietty pohjoismaiset rikossarjat (poislukien suomalaiset, valitettavasti..) ja heti siitä laajennan kaikkiin muihin rikossarjoihin. Niitä paljon seuranneena oon kyllä havainnu tietyt toistuvat kliseet, joista ilmeisesti kuuluu ainaki osa löytyä, että sarja ois uskottava? Tässä siis sinulle, joka haluaisit viettää mukavaa perjantai-iltaa sen ihanan kultamussukkasi kanssa(kun olette eka käyttäneet koiran yhdessä korttelikävelyllä, sitten tehneet pitsaa ja siivonneet valkoiseksi sisustetun kaksionne) mutta kultamussukka haluaisi katsoa vaan sitä tyhmää jalkapalloa/hääohjelmaa. Eli siis että toinen puolisko joutuu joustamaan, koska ei niin kovasti innostu rikossarjoista. Tämä on nyt sitten hänelle. Pieni porkkana, jolla saada toinenkin siihen ruudun ääreen edes muutaman jakson ajaksi. (Yleensä 2-3 jaksoa riittää) KLISEEBINGO!

Idea on hyvin yksinkertainen ja uskaltaisin veikata että tuottaa riemunkiljahduksia myös melko nopeasti. Yritin saada tehtyä tätä teille valmiina kuvana, jonka oisitte sitte vaa voinu tulostaa mutta yllättäen tietsikkani vanha(?) kunnon(?)paint-ohjelma ei antanu miun luoda ku yhen tekstikehyksen siihen "kuvaan". Siis sain yhen ruudun kirjotettua ja se oli siinä. Eli pitäkööt piirto-ohjelmansa. Tää tuottaa teille tietty vähä lisävaivaa mutta oikeesti kyllä kai jokaisen kotoa löytyy yks tyhjä A4:nen ja joku kynä. (Miu kotoa ei kyllä meinaa löytyä koskaa peruspaperia. Tällee wannabe-taiteilijana aina yllätän itteni, että mite hemmetissä miula ei o ikinä tavallista A4:sta, vaikka kaikenmaailman akvarellipaperia löytyy kyllä..) Jos oot taipuvainen perfektionismiin, niin vinkkinä, ruutupaperi toiminee parhaiten, koska tässä tarttee piirtää siis ruudukko, jossa on yheksän ruutua. (Tai kakstoista.) Ruutupaperille piirtäessä voit käyttää niitä valmiita viivoja apuna että saat samankokosia laatikoita!

Eli idea on siis tehä bingo-ruudukko. En tiiä onko siinä virallisesti yheksän ruutua mutta tää on sellanen ihan vapaamuotonen peli, että voit(te)ite päättää(mussukkanne kanssa)montako ruutua teette. Sitte vaan kirjotatte jokaiseen ruutuun yhen näistä kliseistä(kattokaa kuitenkin, että laitatte kliseet eri järjestykseen eri ruudukoihin, koska muuten teille tulee "bingo" samaan aikaan, eikä se o ehkä nii kiva sitte. Paitsi jos haluutte saaha samaan aikaan bingon, ettei tuu paha mieli, sitte ehdottomasti.) rikossarja pyörimään ja bongaamaan! Hauskaa tekemistä koko perheelle. :D

Tässä nää ruudukon kliseet:

-Rikostutkija on vanha, kärttynen ukko.
-Rikostutkijalla on alkoholiongelma.
-Rikostutkijalla on teini-ikäinen lapsi, johon hänellä on jollain tavalla vähän vaikea suhde.
-Rikostutkija laittaa aina tutkinnann etusijalle, oli mikä tahansa perhejuhla tms.tämä kaivertaa hänen ja hänen puolisonsa välejä.
-Rikostutkijalla on taakkanaan jokin vaikea henk.koht.tragedia(puolison/lapsen/työparin kuolema tms.)
-Rikostutkija saa parikseen tuoreen/vastavalmistuneen/jostain toiselta osastolta tulleen poliisin, jota ei ainakaan alkuun arvosta ollenkaan.
-Rikostutkija on superhyvä työssään mutta liikkuu tutkimusmenetelmineen harmaalla alueella.
-Rikostutkijan pomo on vanhempi nainen
-Rikostutkija on haistanut yhteyden kahden murhan välillä/hyvän johtolangan, eikä pomo/työpari/muu tiimi usko häntä.
-Rikostutkija saa vainun murhapaikasta/syyllisen tai kidnapatun olinpaikasta ja menee sinne yksin tai korkeintaan työparinsa kanssa. Karhuswat-ryhmä saapuu juuri kun tilanne on ohi ja tekijä pidätetty tai ammuttu.
-Rikostutkijaa ammutaan olkapäähän.
-Ambulanssi takaovet auki, joku istuu sielä huopaan kääriytyneenä.
-Rikospaikalla rekvisiittatutkijat ovat suoja-asuissa mutta rikostutkijalla korkeintaan hanskat.
-Ruumishuoneella on hämärää.
-Kertaisku päähän tainnuttaa, paitsi viimeisessä taistelukohtauksessa.
-Sarjan alkuintrossa on järvi/meri.


Jos haluu vaikeuttaa tätä bingoa, niin suosittelen sellasta sarjaa kun Broadchurch. Ja ei, en edelleenkään saa mainosrahaa mistään :D

Koska oon joutunu olosuhteiden pakosta myös kattomaa (teini)kauhusarjoja, ni laitan teille tähä vielä pienimuotosen kauhusarjabingonki, vähä niinku extrana!

-Sarjassa on alkuporukka jossa on yks "bimbo".(kaunis, pitkätukkainen, isotiss..silmäinen)
-Sarjassa on bimbon komea poikaystävä.
-Sarjassa on yksi nörtti.
-Sarjassa on se kiva naapurintyttö/poika, joka jää henkiin tai ainaki kuolee iha viimesten joukossa.
-Sarjassa on yks vastarannankiiski, joka vänkää vastaan kaikessa. Ei kuole heti.
-Sarjassa on yks tai kaksi täytteeksi otettu(a) henkilö(ä), jo(t)ka kuolee heti ekojen joukossa.
-Sarjassa on yks friikki, jota luullaan murhaajaksi mutta ei sitä ole.
-Sarjassa porukka menee paikkaan x esim mökille, saarelle tai vaikka johonki pieneen kylään jossa alkaa sitte pikkuhiljaa tulla ruumiita.
-Eivät pääse pois paikasta, koska auto ei strattaa.
-Eivät pääse pois paikasta koska sää estää.
-Tulee myrsky.
-Puhelin ei löydä kenttää.
-Auton avaimet tippuu käsistä, kun murhaaja jahtaa ja tyyppi on pääsemässä karkuun autolla.
-Sarjan keskivaiheilla joku on viittä vaille pääsemässä pois mutta tulee jonkinlainen yllättävä tapahtuma esim rengasrikko, bensa loppuu, ajaa ojaan koska jänis hyppää tielle tai eksyy sumussa. Joutuu sitten palaamaan takaisin.
-Sen sijaan että juoksis hakemaan apua vaikka naapurista, juostaan yläkerran vessaan piiloon ja yritetään puolustautua hiustenkuivaajalla.


Nojoo, teinikauhusarjat nyt noudattaa aina tuota kaavaa, että se bingo saattaa olla vähä turhanki nopeesti taputeltu :D

Eli ei muuta kun bingoruudukkoa tekemään! Sopikaa palkinnoista, se tuo tähän vähä lisäjännitystä :D Ja muistakaa, että sitähän voi tehdä kerrallaan useammankin ruudukon.

Hauskoja katseluhetkiä mussukat.







perjantai 10. huhtikuuta 2020

Asiantuntija vastaa

Vallalla oleva tilanne aiheuttaa hämmennystä ja pelkoa. Olemmekin koonneet tänne eri alojen ammattilaisasiantuntijaraadin, joka vastaa lukijoiden eniten huolia herättäneisiin kysymyksiin. Nämä vastaukset luettuasi tiedät suurinpiirtein kaiken, mitä sinun täytyy tästä viruksesta tietää.

1. Sähköpostiini tuli toissavuonna viirus, joka siirtyi siitä sitten pikkuserkulleni lähettämäni hauskan vauvakuvan kautta toisen maailmasodan aikana rintamalla lottana palvelleen isomummoni naapuriin, voiko tässä käydä samoin?

Vastaajana Honas Honorexpertti, Telakkakujan tieto ja tekniikka-liikkeen varamyymäläpäällikkö.

"Kysymys on sinällään mielenkiintoinen ja ajankohtainen, että viirukset ovat siirtyneet superviisaiden nenä kiinni tietokoneruudussa istuvien nörttien toisilleen hassuksi pilaksi tarkoittamien vitsien lokerosta kaiken kansan ongelmaksi. Nämä pikku kakkiaiset liikkuvat tietoverkossa yleensä huomaamattomasti(virukset siis, eivät nörtit) ja siinä samalla, kun ihmiset jakavat hyvää hyvyyttään iloisia vauvakuvia kaikille tutuilleen, he tulevat tietämättään levittäneeksi virusta  "tässä MaijaOnniAnneli hymyilee osa 8"- otoksen saaneille tutuilleen. Eli vastauksena kysymykseen, kyllä tässä on nyt vaarana käydä samoin. Ei kuitenkaa hätää, sillä asia on helppo ehkäistä pysymällä kotona ja vähentämällä niiden toissavuoden takaisten ristiäiskuvien lähettäminen minimiin."

2. Auttavatko värikkäät villasukat ankeuden torjumisessa kotikaranteenin aikana, vai pitääkö niiden olla yksiväriset? Onko langan merkillä väliä?

Vastaajana kotoilu- ja hyggeliiton luottamussukupuoleton henkilö Meemi Itämerenranta.

"Väriterapia on monissa maissa hyväksytty terapiamuoto ja auttaisi nykyihmistä huomattavasti enemmän jos siihen uskottaisiin tosissaan. (Ja saataisiin Kelan kuntoutustukea!) Siinä, kuten missä tahansa terapiamuodossa pätevät kuitenkin tarkat säännöt ja lainalaisuudet, joita noudattamalla päästään parhaaseen lopputulokseen. Värikkäiden sukkien kohdalla voidaan turvallisesti todeta, että jos käytät valmista lankaa, voit kutoa myös värikkäitä sukkia. Tällöin lankatehtaan väriterapeutti on valmiiksi miettinyt värien yhteensopivuuden ja näin ollen vältytään mm.vastavärien hallitsemattomalla sekoittamisella aikaansaatujen psykoosien puhkeamiselta. Kaino viestimme kotiterapeuteille kuuluukin siis: Мikäli värisilmäsi on umpisokea älä sekoittele värejä itse, vaan käytä valmista lankaa. Ja kyllä, myös materiaalilla on väliä, sillä ne halpakaupan kiinalangat eivät kestä kulutusta, jos psykoosi kuitenkin poksahtaa päälle ja päätät juosta maratoonin keittiönpöydän ympäri. Tässä kuvatunlaisessa tilanteessa on kuitenkin yhdentekevää juoksetko riemunkeltaisissa vai paskanruskeissa sukissa."

3. Miten voin ehkäistä tartuntoja parhaiten? Auttaako valkosipulin liikasyönti tai avantouinti?

Vastaajana työhyvinvointiterveysintoilija, superlaihojen liiton postitusvastaava ja liikaterveiden elintapojen keskusliiton perustajajäsen Aune Anorek

"Tutkimusten mukaan ja jopa omiin kokemuksiini nojaten voin ylpeänä todeta, että mitä enemmän valkosipulia syöt, sen kauempana ihmiset pysyvät sinusta ja sen suuremmalla todennäköisyydellä et saa minkäänlaista tartuntaa mihinkään rööriin. Myös avantouinti vie ajatuksesi mukavasti pois somemaailmasta hetkeksi aikaa, joten myös kyberavaruudesta saatujen viirustartuntojen saamisen riski pienenee. Hip hei ja avantoon vaan!"

Sairasta. Toim.huom.

4. En päässyt viirustestiin, vaikka matkustin viime vuonna hiihtoloman aikaan aivan Italian rajalla sijaitsevaan pikkukylään ja hostellin aamupalalla oli samaan aikaan aivasteleva Japanilainen. Mihin voin lähettää valituksen ja kuinka saan korvaukset?

Vastaajana Keelan(Kaltoinkohdeltujen mutta kuitenkin Elämänhaluisten Ensisynnyttäjien Luvattu Auttamisorganisaatio) täti Sidi Piroinen. (Koska keelahan on se viimeinen oljenkorsi kaikessa.)

"Alkuun haluan lähettää syvimmät pahoitteluni kysyjälle. On ikävää tulla niin väärin kohdelluksi tälläisenä suurkriisin aikana. Ensimmäisenä kehoittaisin kysyjää ja kaikkia muita saman kokeneita perustamaan oman suljetun feispuuk-ryhmän. Muistakaa tehdä tarkat säännöt ja valvoa niiden noudattamista. Ryhmän väärinkäytöksistä alkuun vaikka kaksi varoitusta ja sitten bannit. Mehukkaimmat postaukset sitten feissarimokiin, jotta meillä tavallisilla ihmisillä olisi jotain viihdykettä virtuaalitodellisuudessa. Joukossa on voimaa, joten tehkää yhdessä kantelu lähimmälle viranomaiselle, jonka yhteystiedot löydätte vauva.fi keskustelupalstan melskeestä. Sitten vain keräätte joukon ja menette ko. viranomaisen luukulle vaatimaan oikeutta asiaan. Samalla voitte valittaa muistakin itseänne kohdanneista vääryyksistä. Laittakaahan viestiä milloin olette menossa, niin laitetaan täällä Keelan toimistolla sitten pannu kuumaksi. Tulkaa tätä kautta juomaan valituskahvit luontoa tuhoavista kertakäyttömuovimukeista. Tarjolla myös yksittäispakattuja, kovia keksejä, jotka on ostettu veronmaksajien rahoilla. Katsotaan niitä korvaushakemuksiakin siinä sitten samalla. Meillä täällä Kelassa kun rakastetaan kaikkia ja ovemme ovat aina auki. 

Hyvä ettei tää mee taas yhtää yli..

Viimeisenä kysymyksenä ehkä eniten huolta herättänyt pohdinta aiheesta voinko saada viiruksen uituani Itämeressä/Aurajoessa tai jos puhelimeni on pudonnut vessanpönttöön, johon viiruksen kantaja on tiettävästi eilen pissannut?

Vastaajana Liekolahden sairaalan osasto 666:sen laitoshuollon alipäällikkö Halli Kujalla.

"No tämä on siitä v'ttumainen viirus, että se voi tarttua mistä vaan, milloin vaan, kenelle vaan ja kuka vaan voi levittää sitä vielä pitkään tartunnan saatuaankin. Suomessa ei vielä ole tilastoituja tapauksia mutta maailmalla tiedetään useista haudoista löytyneen viirusta, kun ruumiit on haudattu liian lähelle toisiaan, eikä turvaväleistä ole välitetty. Tämä on ikävää omaisten kannalta, sillä kuka sitä nyt haluaisi saastuneen haudan äärellä vierailla. (Kivavaan!) Parasta olisi välttää kaikkea kontaktia niin eläviin kuin kuolleisiinkin. Ö-raudasta saa tänä päivänä peruswc:n melko huokeaan hintaan ja sen voi laittaa vaikka parvekkeelle, jos et esimerkiksi uuteen asuntoon muuttaessasi halua ottaa riskiä sairastumisesta. Mitä Aurajoessa uimiseen tai pönttöön pudonneeseen puhelimeen tulee, suosittelisin ettei saastuneista vesialueista poimittaisi mitään tai ketään ensimmäisen sadan vuoden aikana. Tämän jälkeen viirus on todennäköisesti jo toimintakyvytön ja puhelinta voi sitten taas käyttää turvallisesti. 

Tai mites ois että pestäis käsiä, pidettäis turvavälit, ei pärskitä avoimesti ja muistetaan hengittää välillä ihan vaan raitista kevätilmaa :)

Nämä viimeiset ohjeet antoi Jenni, ei minkään alan asiantuntija.

Aamen ja hyvää alkanutta pääsiäistä!