perjantai 1. huhtikuuta 2022

Anteeksi, onko teillä hetki aikaa puhua hoitajien palkoista?

Noni möttöset, nyt miula onki iha oikeeta asiaa :D Jos joku ei o vielä kuullu, ni hoitajat alotti lakon tänä aamuna. Oltiin pitkään sitä mieltä, että eihän tää nyt meitä ensihoitajia koske, koska myö mitää saaha lakkoilla. No, tavallaan koskee joo mutta ammattiliitto on luvannu suojelutyöhön hoitajia ja tää tarkottaa käytännössä sitä, että kyllä kaikki ambulanssit on ajossa ihan normaalisti. Päivystyksiä on kiinni, joten ne paikat mitkä vielä on auki, ruuhkautuu entisestään mutta se on sitte toinen tarina se..

On hoitajilla sen verran sitä kutsumusta taustalla, että ketään ei jätetä kuolemaan. Kuitenkin monessa paikassa ollaan huolissaan siitä, että ei saada tarpeeksi hoitajia tän lakon takia ja ihmishenkiä vaarantuu:


Jännä juttu :D

Monessa mediassa saa nähdä, että sari sairaanhoitajan peruspalkka ois keskimäärin yli 3000e/kk. En tiiä missä tälläsiä rahoja jaellaan? Oon ollu aika monessa eri yksikössä töissä ja kaikissa peruspalkka jää kyllä aika monta satasta ton alle. Eräässä edellisessä duunipaikassani peruspalkkani oli itseasiassa vain karvaa yli 2000e, ihan vaan rakkaudesta lajiin. Kyllä tällä palkalla elää, kunhan tekee yhden ylityövuoron/lista, valvoo öitä, työskentelee viikonloppuja ja juhannus- ja jouluaattoja sen sijaan, että viettäisi aikaa perheensä kanssa syöden ja mökillä rentoutuen..

En ota kantaa tässä nyt siihen, että mikä olis sopiva korvaus hoitotyöstä. Ymmärrän kaikkien huolen siitä, että jos nyt annetaan hoitajille rahaa, kohta pitää antaa kaikille rahaa ja siitäkös se riemu repee. Ei ole helppoa ei. Seuraan kuitenkin mielenkiinnolla tässä ympärillä vellovaa keskustelua. 

Parasta antia on lukea iltapäivälehtien kommenttipalstoja :D Tää on niin huippua! Leikin tässä nyt, että nää ois asiakaspalautteita ja mie vastaisin näille ihmisille ihan ilman, että joutuisin tästä mihinkään vastuuseen:

Palaute: Mikä tässä on pielessä, kun väkilukuun suhteutettuna meillä on todella paljon hoitajia? Toinen mitä tässä mietin, että kuinka niitä hoitajia tulee lisää jos palkkaa nostetaan. Luulis jäävän entistä vähemmän rahaa uusien palkkaamiseen, jos vanhoille annetaan enemmän. Kouluihin on tunkua ja hoitajia saadaan lisää lisäämällä koulutuspaikkoja.

Vastaus: No sitä en tiedä miten nuo väkiluku/hoitajajakaumat muualla menee, mutta esim monissa maissa perhe hoitaa paljon enemmän ikääntyneitä perheenjäseniään, eikä heitä työnnetä vuodeosastoille säilytykseen. Kouluihin ei ole ollut tunkua enää hetkeen ja voin kertoa, että se materiaali mitä sieltä valmistuu, jos edes valmistuu, ei todellakaan ole aina sitä, ketä haluaisit sinua hoitamaan jos satut sairastumaan. Mietippä sitä!

Palaute: Ymmärrän, että hoitoalalla jaksaminen on viety äärimmilleen ja hoitajat ovat väsyneitä. Mutta miten se väsymisen tulee paikatuksi rahalla? Kun saa tilipussiin rahaa sekö poistaa väsymyksen?
Eikö ennemminkin pitäisi puuttua työn rasittavuuteen ja työssä jaksamiseen?
 
Vastaus: Jos tietäisit saavasi vaikka miljoonan, etkö ehkä jaksaisikin hieman raskaampiakin päiviä? No, vitsivitsi, eihän sitä nyt rahallakaan jaksamista loputtomiin saavuteta mutta kyllä kunnon palkka motivoi jaksamaan. Lisäksi se tuo alaa houkuttelevammaksi, jolloin saadaan uusia, hyviä hoitajia ja työtaakka jakaantuu tasaisemmin. Lisäksi kunnon palkka alkujaan poistaa tarpeen tehdä ylitöitä ja kas vain, kun se jaksaminen siitä lisääntyy, kun saa pitää vapaat vapaina ihan hyvällä omatunnolla! Ei tarvitse tapella pyhävuoroista, vaan voi senkin ajan olla vaikka rentoutumassa perheen kanssa. Ihanaa!

Palaute: Hoitoalalle tulleet ovat tietäneet alalle hakeutuessaan alan yleisen palkkatason. Se ei ole romahtanut viime vuosina. Alan järjestön mukaan palkkakuoppa on ollut vuosikymmeniä. Kirjoitettiin myös, että sairaanhoitaja 3,5 vuoden koulutuksen jälkeen saa huonoa palkkaa. On olemassa maisteriopinnot vaativia ammatteja, joissa palkka on vielä huonompi. Meillä on mahdollisuus valita myös ammatti mihin hakeudumme/ryhdymme. Miksi hakeutua alalle, jos omasta mielestä palkka on lähtökohtaisesti liian pieni?

Vastaus: Kyllä, aina on joku joka saa huonompaa palkkaa mutta nyt puhutaan hoitajista ja hoitoalan palkoista. Tuskin kovinkaan moni hakeutuu hoitoalalle rahan takia, kutsumusammattihan tämä on! Se mitä monikaan kouluun hakiessaan ei tiedä, on se mitä tämä hoitotyö oikeasti pahimmillaan on. Jatkuva kiire, tunne ettei asioita ehdi tekemään kunnolla, kaikki on tehty vähän sinne päin ja vasemmalla kädellä, illalla kotiin mennessä mieleen hiipivät kolmospaikan mummo, joka ei koskaan saanut sitä lupaamaasi mehukeittoa, vitosverhon takana maannut esko, jonka kipua ei saatu hallintaan ajoissa, ne oksentevat juopot, jotka lopulta sammuivat yhteistuumin vessaan ja yrittivät lyödä vartijaa, tunne siitä, että saat noron, vaikka kuinka käytit suojavarusteita ja pesit käsiäsi.. Tätä tilannetta olisi helpottanut jo tositosi paljon se, että sinulla olisi ollut apunasi ylimääräinen käsipari jakamassa hommaa ja vastuuta.. Jos hoitoalalla ehtisi tehdä asiat hyvin ja toteuttaa sitä hoitoviettiään, kyllä tässä olisi varmasti tunne, että tästä maksetaan tarpeeksi. Mutta totuus on jotain ihan muuta..

Palaute: Sairaanhoitajien keskipalkka on yli 3300€/kk. Uusien vaatimusten jälkeen se noisisi noin tonnilla..

Vastaus: Kyllä, näihin keskipalkkoihin ja vielä vähän yli, päästään kun tehdään yöt, illat, viikonloput, pyhäpäivät ja ylityövuorot. Jos tähän summaan pääsisi pelkällä 8-16 päivätyöllä ja asianmukaisilla kahvi- ja ruokatauoilla ja vieläpä niin, että asiat ehdittäisiin tehdä kunnolla, kun olisi tarpeeksi henkilökuntaa,  niin eihän tässä kukaan mistään valittaisikaan!

Palaute: Ei muutakuin alanvaihtoa vaan, niin pääsee istumaan valvomoon jalat pöydällä ja pitkille vapaille. Olisi kiva kuulla mistä tämäkin "Sari Sairaanhoitaja" leikkaisi korotuksiin tarvittavat rahat.

Vastaus: Alanvaihtoahan tässä onkin moni jo suorittaut! Älä sitten valita, kun saat hoitajan tai lääkärin, joka ei puhu kunnolla suomea/jolla ei ole aikaa kuunnella sinun valituksiasi/joka ei tutki kunnolla/lähetä suoraan magneettikuviin/ei päästä sinua viikoksi vuodeoastolle lepäämään.. Hyvät hoitajat lähtevät muualle mutta ihmiset eivät lopeta sairastumista.. Se, mistä rahat otetaan, onkin toinen tarina. Kaikenlaiseen ilmastopolitiikkaan, eduskuntatalon täysremonttiin, yritystukiin, ulkomaanavustuksiin jne löytyy rahaa, enkä sano että ne olisivat yhtään sen huonompia rahoituskohteita, kysymys kuuluu vaan että mihin se olemassa oleva raha käytetään.. Varmaa on vain, että kohta ei ole enää hoitajia, ei varsinkaan niitä päteviä, jos jotain myönnytyksiä ei tehdä. Valitse itse, katseletko mielummin täysrempattua julkista rakennusta vai otatko vastaan hyvää ja pätevää hoitoa, kun olet sairastunut. Valintoja, valintoja..

Palaute: tässä pitkä teksti kaikkea.. Akuutit vaikeat loukkaantumiset, sairastumiset, kuka ja mikä takaa hoidon ja hengissä pysymisen kansalaisille, pistää aprikoimaan.

Vastaus: Kyllä ne akuutit asiat hoidetaan. Meillä hoitajilla kun ei ole mahdollisuutta heittää kokonaan hanskoja tiskiin ja jättää ihmisiä kuolemaan!

Palaute: ..Sairaaloiden käytävillä näkyy valtaosalla olevan hyvinkin kiireetöntä työelämää. Mahtaa olla niin, että muutamat kantaa taakan.

Vastaus: Tätä kuulee usein, että hoitajat vaan istuvat koneella, kävelevät rauhassa käytävillä, pahinta: NAURAVAT kollegan kanssa! Missä kiire? Loisiko se SINULLE turvallisemman ja tehokkaamman tunteen, jos hoitajat juoksisivat käytävillä, hosuisivat ja karjuisivat toisilleen?? Kiire ei aina näy ulospäin, se on sitä ammattitaitoa (jota ei kohta enää ole tarjolla..)

Palaute: Jos totta puhutaan hoitajien työ ei ole erityisen vaativaa ja palkkakin on hyvä moniin muihin töihin verrattuna. Ei tarvitse kantaa yrittäjän riskiä tms.

Vastaus: Oma henkilökohtainen suosikkini, Hoitajien työ ei ole erityisen vaativaa. (Yleensä tässä mainitaan vielä, kuinka lääkäri tekee päätökset ja hoitaja vaan toteuttaa..) Rintakipuinen potilas, jonka sydänfilmissä on selkeitä muutoksia, annan (helvetin kalliin) liuotuslääkkeen suoneen, tunnistan elottomuuden, elvytän, autan synnytyksessä, tunnistan henkeäuhkaavan tilanteen ja konsultoin lääkäriä, joka ei pääse paikalle, vaan hoidan tilanteen jossain hevon kuusessa työparini kanssa.. Lasken tiputusnopeuden infuusiolääkkeisiin ja seuraan potilaan tilannetta matkalla sairaalaan.. Kyllä sanoisin, että pienenpieni vastuu painaa hartioillani. Tehohoitajan silmien edessä menee vielä enemmän laitteita, ruiskupumppuja, letkuja, putkia.. Entäs syöpäpotilaiden sytostaattitiputukset? Munuaispotilaita hoitavat, dialyysikoneen käyttäjät? Leikkaussalihoitajat, anestesiaa valvovat hoitajat? KYLLÄ SIELÄ VASTUU PAINAA, usko pois. Ainut ero on siinä, että tässä on kyse ihmishengistä, eikä rahasta.. 

Aamen, kiitos kun sain avautua :D



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti