keskiviikko 20. tammikuuta 2021

Tissiliivit ja talvipäivän riemuja

 Mie kuulen tänne asti miten siun, just siun pahaa aavistamattoman henkilön aivokemia raksuttaa ihan ylikierroksilla ku mietit, että mite nuo otsikon asiat liittyy toisiinsa. No, päästän siut pahasta kertomalla, että ei mitenkään. Harmi ja helpotus samaan aikaan, eikö? 

Keksin ton otsikon ku kävin äske isossa marketissa hakee ruokatarviketta. Koska se on about ainut tän tuppukylän shoppailupaikka, jossa on (ilmanen)autohallipaikka ja miun oli pakko päästä vähä sulattelee pösöä tän lumikaaoksen keskellä, niin että siks menin sinne, enkä miu normaaliin boonusmarkettiin. No, eli miu piti viettää siellä aikaa, että auto saa aikaa kuoriutua kuurasta, joten kävelin koko marketin läpi. Ostin alerekistä parit tissiliivit ja euron sukkia. (Ei ollu pääkallokuvioisia mutta mustia kuitenki) Siinä sitte tuli mieleen tää tissiliivi-asia, kun miula on yks ystävä, jonka mielestä ei voi sanoo tissiliivi. Mietin siinä sit itekseni tätä mei aikanaa käymää keskustelua ja tuli mieleen, että tämä hahmo kuitenki käyttää sanaa "kyrvänsyylä" iha noi niinku arkikielessä ja iha vakavalla naamalla. Että tiiä sitte..

Tästä tissiasiasta tuli myös mieleen sellanen lohdutuksen sana kaikille, joita ei o millää Anderssonin tyttären tissivarustuksella siunattu, että olkaa kiitollisia edes siitä että teiltä otettu EKG-käyrä on melko vertailukelpoinen lähtien hetkestä kun se ekan kerran otetaan ja siitä vuosienki päästä. Ei roiku tissit edessä vääristämässä näkymiä :D Tästä tuli sit taas mieleen kun kävin aamulla hakee minipillereitä apteekista, että harmi etten voi syyä yhdistelmävalmisteita, koska oon joskus saanu auraoireen silmään ja kärsin päänsäryistä(vaikka ne ei liitykkään mitenkään yhteen). Migreeni ja e-pillerit on siis ehdoton nounou, koska siitä voi saaha veritulpan. Tää on harmillista, koska just niillä pillereillä ois saanu kasvatettua isommat tissit. Toki, jos pitää valita että makaako sairaalassa kuolaamassa puolihomeisen kurkun lailla, kun on saanu massiivisen aivoinfarktin mutta ois kuitenki isot tissit vai jatkaako tällee vähä vähemmällä varustelulla ja pystyy ite kävelemään, syömään ja juttelemaan, niin onhan se nyt vaikee valinta mutta tällä hetkellä valitsen toiminnallisuuden. 

TÄSTÄ päästiin tuohon talvipäivän riemuaiheeseen, eli siihen, että kävin tänää hiihtämässä ja haluun jakaa tän ilosanoman teille kaikille. 

Yritin tätä jaloa talvilajia jo n.viikko sitte, ku tänne etelään tuli ekat lumet mutta sillo oli vielä liian aikaista, eikä tuppukylän latuja ollu vielä aurattu. Vaikka oonki tosi urhee, niin umpihangessa luistelu on kuitenki vähä turhan extremeä, jopa minulle. Siihen ku lisätään n.2 numeroa liian pienet monot ja ladulla kaatuilevat kanssahiihtäjät niin..ei, ei ja ei.

Noh, hoidin asian hakemalla kokoa 41 olevat monot urheilukaupasta. (Kyllä, ei mahtunu kolmeysit enää millään miu kaikenmaailman varvasvaivoista kärsiviin jalkoihin!) Tässäkohtaa kokeneen ihmisvihaajan vinkki monojen ostoon, eli jos et haluu palvelua, mee pahimpaan ruuhka-aikaan sinne liikkeeseen. Sitte silmäile sillee nopeesti tarjonta läpi, nappaa eka oikeen näkönen mono, kokeile sitä jalkaan, jos se sopii, laita äkkiä omat kengät takas, ota oikee laatikko ja pakene kassalle. Näin urheiluliikkeeseen palkattu hiihtoexpertti-esa ei ehdi palvelemaan, etkä joudu keskustelemaan sen kanssa kaiken maailman monojen ominaisuuksista. *puistatus* Ekalla kerralla kävin jossai sporttikaupassa mutta siellä oli vähä liian hiljasta ja ne myyjät parveili siinä monohyllyllä ku piraijat saaliin vierellä. Nyt ku oli vähä ruuhkaa, ni sain asioida rauhassa!

Sitte luistovoidetta. Jossai varmaa sais voiteluttaa ne suksetki (tein sitä Torniossa mutta täällä o nii paljo enemmä populaatiota ja nyt ku korona o ajanu kaikki laduille, niin en varmaa sais niitä suksia takas enne pääsiäistä) mutta koska oon tee-se-itse(kannatti tai ei)-hahmo, ostin siinä samalla monokeikalla jotai liukuvoidetta. Siinä pullossa lukee, että sitä pitää laittaa luistaviin osiin(tai jotenki noin). Päättelin, että luistelusuksilla kaikki osat luistaa, joten vetelin koko pohjat sillä mönjällä. 

Tänään sitte uus yritys. Malmin lentokentän ympäri menee mukava, ei kovin paljon merenpinnasta kohoava latureitti, joka oli tällä kertaa aurattu. Epätasainen, jäinen ja liukas se oli mutta ei sentäs hanki! Lisäksi täällä on merkitty hiihtosuunta, joten ei tarvinnu väistää kun kerran yhtä onnetonta vastaantulijaa. Myöskään laturaivoa en kohdannu. Meinasin jopa kirjottaa alkuun, että en o ikinä kohdannu laturaivoa mutta muistin heti samalla, että OLEMPAS! Ja se ei edes ollu täällä tuppukylässä, jossa on muutenki ylivirittyneitä pääkaupunkiseutulaisia vaan ihan Lepran pusikoissa oli tämä. Kaiken hyvän lisäksi oltiin liikkeellä hevosilla, käveltiin ladun VIERESSÄ. Satavuotias emäntä tulee vastaan ja huutaa jo kaukaa, siis ihan sillee kirkumalla hysteerisesti että: "Hevoset pois ladulta! HEVOSET POIS LADULTA!!!!" Yritettiin huutaa takas, että eihän myö nyt ladulla ratsasteta. Ei auttanut. Ohi mennessään se eukko puhis jotain kuinka heittää hevosia suksisauvalla perseelle. Tää ei ollu tän tarinan hauskin osuus vaan se, että minä, siis minä, rauhallisuuden perikuva, joka en tuohon aikaan vielä edes vihannu ihmisiä, oon kuulema (todistajien läsnäollessa) todennu (sen eukon hiihdeltyä pois kuuloetäisyydeltä) että "kumpa ton akan oma poika ajais sen yli autolla." o_0 No en tiiä onks tää hauskaa. On se ehkä vähä..

Hauskoja hiihtohetkiä vaan. Muistakaa,että tää on vakava laji! :D


Tässä postauksessa ei o kuvia, ku kyllähän nyt kaikki on nähny jos ei omassa, niin jonku kaverin sosiaalisessa mediassa kuvan hiihtoladulta. Tissiliivikuvat nyt tuskin ketää kiinnostaa. Tai emminä tiiä. Laitan ehkä ens kerralla kuvia miu uudesta taiteesta..


Huijasin! On tässä kuva. Se on Kutna Horan kuuluisasta kirkosta.. Pitäs mennä joskus uusiks käymää..



sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Mitä tänään tehtäisiin ja syötäisiin?

Onko nyt niin, että on talvi, korona, tammikuu, tipaton, sokeriton ja ylipäätään ankeuttajien riemastuttama ajanjakso, jolloin kaikki on kiellettyä? NONI, no kattokaas rakkaat, kun mie kerron teille tässä nyt pari mukavaa vinkkiä, joiden avulla saatte tehtyä yhdestä päivästä hieman siedettävämmän. Varoitus: Tarina sisältää suolaa, rasvaa ja naurua.

Ratkaisu tylsään tammikuiseen lauantaipäivään on mäenlasku ja kotitekoinen pitsa!

Tee näin:

Aloitetaan mäenlaskulla, jota varten tarvitset vain:

-Jonkun mäenlaskuvälineen. Lapsuudesta tutut "kissannaamaliukurit" on päivitetty tähän päivään. Oliko ne meiän lapsuudessa Stiga-merkkisiä? Se nyt on kuitenki liukurimaailman Cucci ja Porche, eli sanomattakin selvää että hyvin luistaa! (80-90-luvullahan sitä laskettiin hätätapauksessa myös pelkällä muovipussilla. Tänä päivänä sellasta ei rinteessä näy, eli käy lähimmän Tokmannin tai jos et halua tukea uskovaisia, niin sitte Prisman kautta ja hae itelles pulkka..Tämä on nyt eiolluasiaa-blogin vahva suositus!) Huomioi, että välineet on aika kehittyneitä nykyään, joten jos et ole laskenut vuosikausiin, tollasella perusliukurilla pääsee hyvin vauhtiin. Jos laji tempaa mukaansa, hanki sitten sellanen superliukuri! 



-Sopivan karvaiset kengät, jotta räpylät ei jäädy. (Näkyvät Cucci-liukurin lisäksi kuvassa.) Myös lämpimät, Tornion talvessa testatut hiihtorukkaset sekä hilpeyttä aiheuttava pipo lisäävät viihtyvyyttä pulkkamäessä.


-Hyvä mäki. Tää on tärkee. Ei saa olla liian jyrkkä, liian loiva, liian jäinen, liian hiekkainen eikä liian täynnä lapsia. Tuppukylän Hakunila-nimisestä sivuhaarakeosiosta löytyy tosi näppärä mäenlaskupaikka mutta jos pidät silmät auki, niin saatat nähdä näitä tuntureita vähän siellä sun täällä. 


-Näiden pikku juttujen lisäksi kannattaa vielä tilata säiden jumalilta hyvät mäenlaskukelit, esim pikkupakkanen ja auringonpaiste :)

-Viimeisenä mutta tärkeimpänä mäenlaskupäivään tarvitaan rekvisiittalapsi tai pari! Itse käytin tässä kummilasta ja sen perhettä mutta hätätapauksessa mikä tahansa n.metrin mittainen olento käy. Oon kuullu ennakkotapauksia(huom, ei varmasti todistettuja!) joissa nuori pariskunta on tullut mäkeen kahdestaan laskemaan ja tämä on nähty ikäänkuin harjoitteluna tulevaa perhe-elämää varten. Tuolloin he ovat mahdollisesti olleet jo raskaana. Lähtökohtaisesti tämä on kuitenkin (jo olemassa olevien) lapsien aktiviteetti.


-Toki mäenlaskuun on hyvä varata myös rekvisiittalapsien huoltaja, joka laskee kanssasi, kun lapset menee kuitenkin siihen hurjimpaan hyppyrimäkeen. Lisäksi huoltaja ruokkii ja käyttää ne pygmit tarvittaessa pissalla..

-Edelliseen viitaten on hyvä varmistaa, että vakuutuksesi kattaa lonkkaproteesin, sijoiltaan menneen välilevyn paikalleenniksautuksen, pohjehieronnan tai ranne-/nilkkatukisidoksen. (Älkää antako tämän hämätä tai pelottaa, ihan vaan ensihoitajan vinkki varautumisesta..)

Pari tuntia mäessä vastaa kyllä ihan hyvin päivän liikuntasuosituksia. Illalla voi sitte hyvällä omatunnolla tehä pitsaa. Tässä Zenin salainen pitsaohje, jonka päätän jakaa nyt kaikelle kansalle.

Tätä varten tarvitset:

-Pitsapohjan. Kaupan valmisruokahyllyllä on sellasia putkiloita, joissa on pohja ja kastike. Opin ruotsissa ollessani käyttämään niitä ja voin sanoa, että ihan hyvin toimii! Itse olin kuitenkin tällä kertaa tositosi reipas ja tein sen itse. Se menee kutakuinkin näin:

Laita (n.desi tai vähän yli) lämmintä vettä sellaseen ammattimaiseen taikinavaivauskulhoon. Huom, LÄMMINTÄ vettä, ei kylmää, tai hiiva paleltuu ku alaston eskimo, ei kuumaa tai se kuolee yhtä varmasti kuin tamagotchi hoidon puutteeseen. Sitte sinne loraus oliiviöljyä, pussi kuivahiivaa ja ripaus suolaa (K, kyllä, oli pakko laittaa vähä, että hiiva saa syömistä!).

Kulho monitoimikoneen syleilyy, vispilä päälle ja sitte vaa mätät jauhoja nii kaua että se köntsä noi suunnillee irtoo sieltä seinämistä. Tähän on siis kehitelty pitsajauhoja mutta jos niitä ei nyt satu olemaan, niin sitte jotai-vaan-jauhoja. 

Kun köntsä(voit nimetä hänet jos tahdot! Ite en tälläkertaa jaksanu.) irtoaa, voit jättää hänet hetkeksi kulhoon kasvamaan eli aikuistumaan. Muista peitellä hyvin vaikka keittiöpyyhkeellä. Tee sillä aikaa täyte, eli:

Tarvitset paprikaa, tomaattia, valkosipulia, sipulia, paholaisenhilloa, pitsamaustetta ja.. No olihan sitä nyt siinäkin.

Paloittele paprikat ja tomaatit n.tuuma x puoltoistatuumaa x sentti- kokoisiksi paloiksi. Jos tämä aiheuttaa liikaa päänvaivaa, myös uhanalaisen kilpikonnan mallisiksi paloitellut paprikapalat toimivat yhtä hyvin! 

Jos sipuli itkettää, laita uimalasit päähän(myös paistamisen ajaksi!) niin säästyt kyyneliltä!

Eli sitten vaan paprikat, kuutioidut tomaatit, sipulit, valkosipuli ja joku sopiva määrä paholaisenhilloa(myös sweet chili-kastike käy, jos äitisi ei ei keittele sinulle hilloa, kuten omani tekee..) pannulle(laita jotai trendikästä öljyä siihen, oletin siis ettei tästä tartte mainita erikseen?) ja paista sillee pieni hetki. Ei tartte käristää!

Kauli taikina päättäväisesti leivinpaperille. Älä anna sen määrätä, vaan pidä jämäkkä ote. Kuten kaikessa leivonnassa, "köntsä" haistaa pelon ja ottaa heti vallan, jos käsittelet sitä epävarmoin ottein. Kun taikina on kaulittu ohueksi, laita se pellille(daa!) ja levitä päälle tomaattikastiketta. Koska olin reipas ja tein jo taikinan ite, ei miun elinaika riittäny enää kastikkeen turaamiseen. Jos oot nuori ja kaunis, voit tehä myös tomaattikastikkeen ite. Laita silloin hyviä tomaatteja, basilikaa, mustapippuria, öljyä, tomaattipyrettä ja ripaus sokeria tehosekottimeen ja aja murskaksi. Jos oot vanha ja väsyny, käytä Mutti-nimistä (joo, on joku riistofirma mutta antakaa nyt vähä armoa!) valmiskastiketta.

Eli siis kastike siihen pohjalle, sitte se pannulla muhinu mössö tasasesti, sit tärkein, eli Aura-juusto. Yks Aura-köntsä on ihan semisti liikaa pellilliseen mutta ei sitä pikku jämää oikee viitti jättää jääkaappiinkaan haisemaan, joten laita kaikki vaan. Sellanen valmis homejuustomuru ois toki kätevämpää mutta ilmeisesti se murustamisosuus on tehty suomaisena käsityönä, sillä se on jonkin verran kalliimpaa ku kokoköntti. Eli, budjetista riippuen tee niinku parhaaks näet.

Lopuksi pussillinen pitsajuustoraastetta. Ja kyllä, se yks pussi riittää just hyvin tohon pellilliseen, vaikka joka kerta ostan kaks pussia, koska en ikinä muista tätä faktaa. 

Alku:


*tässä välissä n.15 min iha hullun kuumassa uunissa..*

Loppunäytös:


Jos muistat ostaa basilikaa tai rucolaa, niin sehän toimii tossa päällä niinku vihreenä rehuna. Menee kyllä ilmanki.

Tarjoile Muumi-lautasilta Pommac-limsan kanssa. Jos et vietä alkoholitonta, ota punkkua. 

Palatakseni alkujohdantoon, jos vietät vähähiilihydraattista, alkoholitonta, gluteiinitonta, maidotonta, vegaanista ja kauratonta aikaa, voit tehdä pitsapohjan oman mieltymyksesi mukaan. Myös homejuuston voi korvata vegaanisella juustolla ja kaivaa makua vaikka urheilusukkien pohjasta. Itseasiassa koko pohjan voi tehdä pelkästä parsakaalijauheesta ja päälle voi laittaa hernemaissipaprika-sekoituksen. 

Tai jos tiedät kokevasi ruokailumorkkista moisesta herkuttelusta, koko pitsan voi korvata ateriankorvikkeella, joka tulee pussista, jonka kyljessä on kiinankielisiä merkkejä. Lisää vain vesi.

Te muut, nauttikaa elämästä :)