sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Mitä tänään tehtäisiin ja syötäisiin?

Onko nyt niin, että on talvi, korona, tammikuu, tipaton, sokeriton ja ylipäätään ankeuttajien riemastuttama ajanjakso, jolloin kaikki on kiellettyä? NONI, no kattokaas rakkaat, kun mie kerron teille tässä nyt pari mukavaa vinkkiä, joiden avulla saatte tehtyä yhdestä päivästä hieman siedettävämmän. Varoitus: Tarina sisältää suolaa, rasvaa ja naurua.

Ratkaisu tylsään tammikuiseen lauantaipäivään on mäenlasku ja kotitekoinen pitsa!

Tee näin:

Aloitetaan mäenlaskulla, jota varten tarvitset vain:

-Jonkun mäenlaskuvälineen. Lapsuudesta tutut "kissannaamaliukurit" on päivitetty tähän päivään. Oliko ne meiän lapsuudessa Stiga-merkkisiä? Se nyt on kuitenki liukurimaailman Cucci ja Porche, eli sanomattakin selvää että hyvin luistaa! (80-90-luvullahan sitä laskettiin hätätapauksessa myös pelkällä muovipussilla. Tänä päivänä sellasta ei rinteessä näy, eli käy lähimmän Tokmannin tai jos et halua tukea uskovaisia, niin sitte Prisman kautta ja hae itelles pulkka..Tämä on nyt eiolluasiaa-blogin vahva suositus!) Huomioi, että välineet on aika kehittyneitä nykyään, joten jos et ole laskenut vuosikausiin, tollasella perusliukurilla pääsee hyvin vauhtiin. Jos laji tempaa mukaansa, hanki sitten sellanen superliukuri! 



-Sopivan karvaiset kengät, jotta räpylät ei jäädy. (Näkyvät Cucci-liukurin lisäksi kuvassa.) Myös lämpimät, Tornion talvessa testatut hiihtorukkaset sekä hilpeyttä aiheuttava pipo lisäävät viihtyvyyttä pulkkamäessä.


-Hyvä mäki. Tää on tärkee. Ei saa olla liian jyrkkä, liian loiva, liian jäinen, liian hiekkainen eikä liian täynnä lapsia. Tuppukylän Hakunila-nimisestä sivuhaarakeosiosta löytyy tosi näppärä mäenlaskupaikka mutta jos pidät silmät auki, niin saatat nähdä näitä tuntureita vähän siellä sun täällä. 


-Näiden pikku juttujen lisäksi kannattaa vielä tilata säiden jumalilta hyvät mäenlaskukelit, esim pikkupakkanen ja auringonpaiste :)

-Viimeisenä mutta tärkeimpänä mäenlaskupäivään tarvitaan rekvisiittalapsi tai pari! Itse käytin tässä kummilasta ja sen perhettä mutta hätätapauksessa mikä tahansa n.metrin mittainen olento käy. Oon kuullu ennakkotapauksia(huom, ei varmasti todistettuja!) joissa nuori pariskunta on tullut mäkeen kahdestaan laskemaan ja tämä on nähty ikäänkuin harjoitteluna tulevaa perhe-elämää varten. Tuolloin he ovat mahdollisesti olleet jo raskaana. Lähtökohtaisesti tämä on kuitenkin (jo olemassa olevien) lapsien aktiviteetti.


-Toki mäenlaskuun on hyvä varata myös rekvisiittalapsien huoltaja, joka laskee kanssasi, kun lapset menee kuitenkin siihen hurjimpaan hyppyrimäkeen. Lisäksi huoltaja ruokkii ja käyttää ne pygmit tarvittaessa pissalla..

-Edelliseen viitaten on hyvä varmistaa, että vakuutuksesi kattaa lonkkaproteesin, sijoiltaan menneen välilevyn paikalleenniksautuksen, pohjehieronnan tai ranne-/nilkkatukisidoksen. (Älkää antako tämän hämätä tai pelottaa, ihan vaan ensihoitajan vinkki varautumisesta..)

Pari tuntia mäessä vastaa kyllä ihan hyvin päivän liikuntasuosituksia. Illalla voi sitte hyvällä omatunnolla tehä pitsaa. Tässä Zenin salainen pitsaohje, jonka päätän jakaa nyt kaikelle kansalle.

Tätä varten tarvitset:

-Pitsapohjan. Kaupan valmisruokahyllyllä on sellasia putkiloita, joissa on pohja ja kastike. Opin ruotsissa ollessani käyttämään niitä ja voin sanoa, että ihan hyvin toimii! Itse olin kuitenkin tällä kertaa tositosi reipas ja tein sen itse. Se menee kutakuinkin näin:

Laita (n.desi tai vähän yli) lämmintä vettä sellaseen ammattimaiseen taikinavaivauskulhoon. Huom, LÄMMINTÄ vettä, ei kylmää, tai hiiva paleltuu ku alaston eskimo, ei kuumaa tai se kuolee yhtä varmasti kuin tamagotchi hoidon puutteeseen. Sitte sinne loraus oliiviöljyä, pussi kuivahiivaa ja ripaus suolaa (K, kyllä, oli pakko laittaa vähä, että hiiva saa syömistä!).

Kulho monitoimikoneen syleilyy, vispilä päälle ja sitte vaa mätät jauhoja nii kaua että se köntsä noi suunnillee irtoo sieltä seinämistä. Tähän on siis kehitelty pitsajauhoja mutta jos niitä ei nyt satu olemaan, niin sitte jotai-vaan-jauhoja. 

Kun köntsä(voit nimetä hänet jos tahdot! Ite en tälläkertaa jaksanu.) irtoaa, voit jättää hänet hetkeksi kulhoon kasvamaan eli aikuistumaan. Muista peitellä hyvin vaikka keittiöpyyhkeellä. Tee sillä aikaa täyte, eli:

Tarvitset paprikaa, tomaattia, valkosipulia, sipulia, paholaisenhilloa, pitsamaustetta ja.. No olihan sitä nyt siinäkin.

Paloittele paprikat ja tomaatit n.tuuma x puoltoistatuumaa x sentti- kokoisiksi paloiksi. Jos tämä aiheuttaa liikaa päänvaivaa, myös uhanalaisen kilpikonnan mallisiksi paloitellut paprikapalat toimivat yhtä hyvin! 

Jos sipuli itkettää, laita uimalasit päähän(myös paistamisen ajaksi!) niin säästyt kyyneliltä!

Eli sitten vaan paprikat, kuutioidut tomaatit, sipulit, valkosipuli ja joku sopiva määrä paholaisenhilloa(myös sweet chili-kastike käy, jos äitisi ei ei keittele sinulle hilloa, kuten omani tekee..) pannulle(laita jotai trendikästä öljyä siihen, oletin siis ettei tästä tartte mainita erikseen?) ja paista sillee pieni hetki. Ei tartte käristää!

Kauli taikina päättäväisesti leivinpaperille. Älä anna sen määrätä, vaan pidä jämäkkä ote. Kuten kaikessa leivonnassa, "köntsä" haistaa pelon ja ottaa heti vallan, jos käsittelet sitä epävarmoin ottein. Kun taikina on kaulittu ohueksi, laita se pellille(daa!) ja levitä päälle tomaattikastiketta. Koska olin reipas ja tein jo taikinan ite, ei miun elinaika riittäny enää kastikkeen turaamiseen. Jos oot nuori ja kaunis, voit tehä myös tomaattikastikkeen ite. Laita silloin hyviä tomaatteja, basilikaa, mustapippuria, öljyä, tomaattipyrettä ja ripaus sokeria tehosekottimeen ja aja murskaksi. Jos oot vanha ja väsyny, käytä Mutti-nimistä (joo, on joku riistofirma mutta antakaa nyt vähä armoa!) valmiskastiketta.

Eli siis kastike siihen pohjalle, sitte se pannulla muhinu mössö tasasesti, sit tärkein, eli Aura-juusto. Yks Aura-köntsä on ihan semisti liikaa pellilliseen mutta ei sitä pikku jämää oikee viitti jättää jääkaappiinkaan haisemaan, joten laita kaikki vaan. Sellanen valmis homejuustomuru ois toki kätevämpää mutta ilmeisesti se murustamisosuus on tehty suomaisena käsityönä, sillä se on jonkin verran kalliimpaa ku kokoköntti. Eli, budjetista riippuen tee niinku parhaaks näet.

Lopuksi pussillinen pitsajuustoraastetta. Ja kyllä, se yks pussi riittää just hyvin tohon pellilliseen, vaikka joka kerta ostan kaks pussia, koska en ikinä muista tätä faktaa. 

Alku:


*tässä välissä n.15 min iha hullun kuumassa uunissa..*

Loppunäytös:


Jos muistat ostaa basilikaa tai rucolaa, niin sehän toimii tossa päällä niinku vihreenä rehuna. Menee kyllä ilmanki.

Tarjoile Muumi-lautasilta Pommac-limsan kanssa. Jos et vietä alkoholitonta, ota punkkua. 

Palatakseni alkujohdantoon, jos vietät vähähiilihydraattista, alkoholitonta, gluteiinitonta, maidotonta, vegaanista ja kauratonta aikaa, voit tehdä pitsapohjan oman mieltymyksesi mukaan. Myös homejuuston voi korvata vegaanisella juustolla ja kaivaa makua vaikka urheilusukkien pohjasta. Itseasiassa koko pohjan voi tehdä pelkästä parsakaalijauheesta ja päälle voi laittaa hernemaissipaprika-sekoituksen. 

Tai jos tiedät kokevasi ruokailumorkkista moisesta herkuttelusta, koko pitsan voi korvata ateriankorvikkeella, joka tulee pussista, jonka kyljessä on kiinankielisiä merkkejä. Lisää vain vesi.

Te muut, nauttikaa elämästä :)


















 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti