tiistai 26. syyskuuta 2023

Satumainen Sveitsi



Toinen matka-aiheinen postaus heti kärkeen! Ah, kun tuntuuki hyvältä olla taas bäk in bisnes! Tälläkertaa seikkailu tapahtui ihan manner-euroopassa, toisin sanoen Sveitsissä. 

Mitä teille tulee mieleen Sveitsistä? Toblerone? Alpit? Sveitsiläiset kellot? Kyyllä, sitähän se on. Tuohon kelloasiaan oli itseasiassa joku ihan selkee selitys, se liitty jotenkin siihen, että Sveitsissä oli joku hallitsijahahmo tms, joka ei antanu ihmisten koristautua mitenkään. Eli ei saanu olla koruja, meikkiä, hienoja vaatteita.. Mutta, kellot oli sallittuja! Siitäpä sitte alettii kehittää mitä hienoimpia kelloja ja sitäkautta on kehittyny myös laaja osaaminen aiheeseen. 

Suklaasta en tiiä miks Sveitsi on siitä tunnettu, ainaki mitä myö ostettii ihan herkkukaupasta suklaata ja maisteltii eri makuja ni ei ollu kyllä oikee mistää kotosin.. Huom, älkää tehkö päätelmiä miun yhden otoksen perusteella (itse tein kyllä varsin vakaviaki päätelmiä) koska esim valkonen tobleronehan on iha hullun hyvää! Tietty harmi vaan että se on nyt ostoboikotissa, koska jotenki se tukee Venäjää sodassa. Vai oliko se nyt niin, että se ei o suostunu poistumaan venäjältä, samoin ku Philadelphia-tuorejuusto ja Marabou. Neki kuuluu molemmat miu käyttämiin tuotteisiin ja niiden boikotti vaikeuttaa miu arkea. Onneks Oreot on iha halpoja kopioita Dominoista, ni ne saa jäähä senki puolesta kauppaan.

MUTTA APUA, ei miu nyt pitäny tässä mitää boikottipuhetta pitää. Ehkä pitäs tehä siitä aiheesta uus postaus asap mutta mennää nyt siihe Sveitsiaiheeseen!

Eli, myö ollaa kunnostauduttu pakettimatkailijoina, joten lähettii tällekki reissulle tutulla Albatrossin matkapaketilla. Aiemmat reissut Japaniin ja Portugaliin ovat olleet todella antoisia. On nii helppoo ku joku on jo päättäny mitä kohteessa kannattaa nähdä ja tehdä, millä välineellä reissata, mistä se lähtee ja milloin. Samalla joku kertoo siule paikan kielestä, kulttuurista, ihmisistä, historiasta.. 

Tästä nimenomaisesta reissusta jäi kyllä nyt kaikki sellanen pois. Toki opas opasti meiät aina oikeeseen junaan mutta siinäpä se. Tälläsessä sivistysvaltiossa, jossa ihmiset puhuu englantia, oltais varmaan selvitty moisesta haasteesta ihan itekki.. 

No, se siitä. Mitä meiän reissuun sitte kuului? Matka alkoi Luzernista. Voi, ihana, aurinkoinen, Luzern! Ei voi kun suositella!!




Maailmankuulu(?) Luzernin leijonamuistomerkki:




Kaupunki jossa on rantaa, kulttuuria, historiaa, shoppailua, hyvää ruokaa.. ja mikä parasta, se ei o vielä ihan täysin turismin valtaama, vaikka tietysti sielä turistejakin on. Ei kuitenkaan juurikaan suomalaisia!

Yksi Luzernin monista silloista, joiden yläpuolella voi nähdä ikivanhoja (?) maalauksia. Tässä niistä kuuluisin "Kuoleman tanssi"


Jostain syystä sillalla oli hirveesti hämähäkkejä. Niitä ei siis näkyny missään muualla mutta tuo vanha silta oli niiden valtaama. Tässä näkyy tarkkasilmäisimpien verkkokalvoille eräs pikku peto. (kyllä, se on tuo pieni piste tuola katonrajassa.. Se näytti isommalta luonnossa :D) Haluun uskoo että ne hämpit, jotka oli siis meilläpäin elelevien ristilukkien isoserkkuja, on yhtä vanhoja ku tuo silta. Eli useampi sata vuotta.. 


Kyllä en o rajannu näitä kuvia, koska.. tiiättekö kui vaikeeta on siirtää kuvat puhelimesta tietokoneelle?? Aivan oikein, täysin mahdotonta.. 

Joo, tässä vielä yks siltakuvaus.. Niissä oli kaikissa about sama aihemaailma :D



Kun saat mojiton, johon on panostettu :)


Alpit, turkoosia vettä. Siitä on Sveitsin maisemat tehty!

 


Täällä, kuten useissa muissakin maissa, on aina tärkeetä, että kirkossa on kaunista ja kaikki hyvin. Ihan sama onko tavallinen kansa nähty nälkää tuohon aikaan.. Villi veikkaus että on? Tai sit ei.. Mutta ainaki kirkossa on ollu prameeta!


Tää lasimaalauksen aihe pitäs kai olla uskonnollinen mutta näyttääkö tää hahmo teiänki mielestä vähä vampyyrilta? 


Hilpeet veikkoset vartioimassa jonku sukuhautaa. Jotenki näillä on nii hyvä meininki!




Sitte mentiiki kuulkaa Stansenhorn-vuoren huipulle. Käytiin myös ohjelman mukaisesti Rigi-vuorella aikaisemmin mutta tää oli tällänen extramaksullinen lisäretki. Kyllä, siis iha oikeesti mie maksoin extraa siitä riemusta että tuijotin jonku kurkkupurkkihissin lattiaa jossai puidenlatvojen yläpuolella ja taistelin alkavaa paniikkia vastaan. Ei, ei sovi korkeenpaikankammosille, ei, en muista millo viimeeks miula ois ollu noi lähellä sellanen ihan oikee ja aito paniikkikohtaus. Ja siis oon esim ollu melkei puol tuntia kahestaa kahen talidomi-ikäsin ihmisenalun kanssa pihalla sen aikaa ku niitten äiti kävi lähikaupassa. Ees sillo en ollu nii lähellä alkaa kouristaa ku mitä tolla reissulla.  


Parastahan tässä oli se, kun olin viimein selvinny kurkkupurkista kantavalle maaperälle, tajusin että miu pitää mennä sieltä samaa reittiä alas. Siitä selvitäkseen tarttesin kahta asiaa eli:

Alkoholia:


(kuvassa voi havaita miu lounaan, eli punaviiniä ja ranskalaisia, sekä sitte K:n lounaan, omenia ja mehua..)

..ja apua miu henkiauttajilta:


Tuo on joku pyhä paikka, jossa esim huippujoogit käy paljon hiljentymässä. Sielä on joku maaginen energia. Sen kyllä huomas!

Minä kun pääsin takas maanpinnalle:


Täältä pääsee Rigi-vuorelle: 


Vietettii sitte pari yötä Bellinzonassa. Siitä ei juuri mainittavaa, mitä nyt mentiin kyseiseen sityyn Panorama express- maisemajunalla, oikeen ykkösluokassa. Kokemushan se oli seki..





Käytii sitte vielä Bellinzonan markkinoilla ihmettelemässä eläinambulanssia. AIka liikkistä :D


Summa summarum Sveitsi on kyllä näkemisen arvonen paikka mutta tarviiko siihen Albatrossin palveluita, siitä voidaan olla montaa mieltä.. Hyvä reissu toki ja palaisin koska tahansa uudestaan Luzerniin!

Mitä tästä maasta on hyvä tietää, niin sielä on siistiä ja turvallista. Vettä voi tankata omaan juomapulloon hienoista lähteistä, joita on ympäri kaupunkia:


Hintataso on suomen luokkaa, ehkä ihan karvan verran kalliimpi mutta ei nyt niin paljon, että sen takia kannattais jättää menemättä! 

Maisemat on mahtavat mutta alkavat toistaa itseään neljännen päivän kohdalla. 

Sveitsiläinen käsityöläissuklaa on kallista ja pahaa. 

..ja kyllä, jodlaus ja alppitorvien töräyttely on sielä iha yhtä normaalia ku meillä manta-patsaalla uiminen jääkiekon mm-kultamatsin jälkeen..




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti