lauantai 27. lokakuuta 2018

Ihmisen anatomiaa

Tulipa mieleen kun eräs ystäväiseni opiskelee alaa, jossa tarttee tietää jotai ihmisruumiista, niin tässä on vähän muillekin tärkeetä tietoa. Alotetaan muutamalla kiva tietää-asialla. Tää tieto ei tuu tekemään teistä juurikaan viisaampia noin niinku arkielämässä mutta jos vaikka joskus pelaatte haluatko miljonääriksi-kisaa, ni sielä saatetaan kysyä näitä. Eli laittakaanhan korvan taa nää muutamat ihmisruumiin latinankieliset nimet:

scapula=lapaluu
nasus=nenä
gingiva=ien
pollex=peukalo
cranium=(pää)kallo

Tää vaan sellasena johdatuksena aiheeseen. Arvatkaapa mitä mie sain hetkellisesti haltuuni? No, ette työ voi sitä arvata, joten kerron.. Yhestä vanhasta talosta löytyneen opuksen, jonka nimi on:
 Ihmisruumiin rakennuksen pääpiirteet ja terveysopin alkeet. Oppikirja kansaa ja kansakouluja varten. Ja parastahan tässä tietty on että tää kirja on varustettu T:ri Matti Helenius-Seppälän kirjoittamalla esityksellä alkoholin vaikutuksista ihmisruumiiseen. Viides painos, painettu Porvoossa vuonna 1912. 

Onkohan oppi muuttunu reilussa sadassa vuodessa? Katotaas..

Ekana tässä on otteita esipuheesta:

Terveydenhoito-oppi kouluihin, siinä nykyajan oikeutettu vaatimus, jota ei enää voi syrjäyttää, ken on saanut silmänsä auki terveysopin alalla suoritettujen tutkimuksien tuloksille. Käytännössäkin on jo moniaalla selvästi saatu kokea, mieten suuressa määrässä terveyssääntöjen osittainenkin noudattaminen voi vähentää tautien valtaa, lieventää kurjuutta ja enentää sekä yksityisten että koko kansojen elinvoimaa.. ...Kirjan erityisenä ansiona pidän juovutusjuomain vaikutuksen selvittämiselle suodun huomattavan sijan. ..Haapavesi 29 p. Kesäkuuta 1891 Konr. Relander

Vau. Hypätäämpä ajassa pieni loikka taaksepäin, kun terveystieto oli juuri saamassa jalansijaa opetuksessa.

Eka ihan perusasioita: Niin kauan kun kaikki elimet toimivat säännöllisesti, niin kauan pysyy ruumis terveenä. Mutta jos yksikin elin tekee työnsä huonosti tai kokonaan lakaa toimimasta, syntyy ruumiissa häiriö ja sekasorto.Silloin on ihminen sairastunut. Ja jos elin on tavallista tärkeämpi ja häiriö tavallista suurempi, voivat kaikki muutkin elimet lakata toimimasta. Silloin seuraa kuolema. (Kovi kuulostaa kyllä yksinkertaiselta tää ihmisen fysiologia.)

Sitte on asiaa ihmisen luistosta eli luurangosta. Ihan seikkaperäistä selostusta. Ja faktahan on että: Kovasta loukkaantumisesta saattaa luu murtua eli katketa. Tällä tavoin katkennut luu voipi kuitenkin jälleen parantua eheäksi, jos luun pinnat katkeamispaikasta sovitetaan jälleen yhteen. Tämä on aina jätettävä lääkärin tehtäväksi, jonka luo sairas viipymättä on vietävä. Mutta ennen sitä täytyy ryhtyä väliaikaisiin apukeinoihin...katkennut luu on tuettava päreliisteillä, kasvavan puun kuorikaistaleilla tai muilla sellaisilla käsiin sattuvilla esineillä. Tueliisteet on ovat ensin ympäröitävät jollakin pehmeällä aineella, rohtimilla, villoilla tai sammalilla.. (Tänpäivän vastaavassa kirjassa lukis tässä kohtaa että soita 112 ja tilaa ambulanssi.)

Nivelasiaa: Niveliä on ihmisruumiissa monta eri lajia. Toisissa nivelissä on liikkuvaisuus niin pieni, että sitä tuskin voipi liikunnoksi nimittääkään. (eli meikäläisen about kaikki nivelet :D)

Ruumiillinen työ synnyttää voimia ja terveyttä. Maamies, joka työskentelee pellolla, niityllä tai metsässä on tavallisesti ruumiinrakennukseltaan luja ja kestävä. (Mistä tälläsen maamiehen löytää??)

Noni, nyt tullaan ravitsemukseen.. On eräitä aineita, joita ruumiimme välttämättömästi tarvitsee ravinnokseen. Nämä aineet ovat munanvalkuais-aine, rasva, tärkkelys,sokeri, vesi ja muutamat kivennäissuolat. (Vapiskaa 2000-luvun ravintoterapeutit :D) ..Kirnumaito on hyvää ravintoa, joka soveltuu monelle vatsatautiselle..edelleen tarvitsee ruumiimme vielä vettä ja kivennäissuoloja. Vesi on se, joka tekee veren nestemäiseksi. Tavallisin kivennäissuola on keittosuola. 

Ja kaikki äiti-ihmiset, muistakaa tämä: Pienille lapsille ei pidä syöttää perunoita eikä aika-ihmisen purua. Aika-ihmisen ravinto ei sovi lapselle, sillä lapsen ruuansulatuselimet eivät pysty sitä sulattamaan. Purusta voipi lapsi sitä paitsi saada tarttuvia tauteja. (Tässä ei nyt selviä mitä tuo puru sitte on..?)

Ravinnon täytyy myöskin olla maukasta. Muutoin tuntuu meistä ruoka vastenmieliseltä. Sen vuoksi keitämme ja paistamme me ruokamme ja sekoitamme siihen monenlaisia maustimia... Maustimia käytettäessä ei saa liioitella. Liian väkevillä maustimilla höystetty ruoka pilaa ruuansulatuselimet ja synnyttää vatsatauteja. (Nih. Varovasti sen aromisuolan kanssa siellä kotikeittiöissä!)

Noni, nyt päästiin siihen alkoholikohtaan, jännää! Eli: Juovutusjuomat ovat nekin nautintoaineita. Lukemattomia ihmisiä ovat ne henkisesti ja ruumiillisesti turmelleet. ..Juopuminen ei ole muuta kuin ruumiin myrkytystä. (Eivät tainneet paljon seurustelujuomista puhua tuohon aikaan?)

Terve ihminen ei laisinkaan tarvitse juovutusjuomia. Ihmisen pitäisi sentähden jo nuoruudessaan tehdä luja päätös olla niitä kokonaan nauttimatta. (No, ei huono idea toisaalta..)

Hetkellisestä alkoholimyrkytyksestä pääsee kohmelolla (eli ei hätää!) Jonkun aikaa kestäneen pahoinvoinnin, päänsäryn, yleisen voimattomuuden, alakuloisuuden(kutsutaan tänä päivänä morkkiksesksi)tympeyden ja oksennuskohtausten jäljestä ruumis jälleen pääsee entiselleen.

Nykyään tiedetään, että väkijuomain käyttäjä ei turmele ainoastaan omaa ruumistaan väkijuomilla, vaan että hän voi jättää myöskin lapsilleen perinnöksi sellaisia tauteja kuin kaatuvatauti, hermoviat ja tylsämielisyys. (Viimeksi mainittu taitaa olla monilla verissä ihan muutenkin..)


Jos hermosto pitemmän ajan kuluessa tulee ylenmäärin rasitetuksi, niin se väsyy ja ihminen tulee heikkohermoiseksi. (No täähän selventää..)

Kulkutaudit eli tarttuvat taudit ovat saaneet nimensä siitä, että ne tarttuvat tautisiemenestä, joka ulkoapäin tulee ihmisen ruumiiseen..tavallisia tarttuvia tauteja ovat lavantauti, punatauti, keuhkotauti, keuhkokuume, kurkkumätä, isorokko, tulirokko, tuhkarokko, hinkuyskä, pilkkukuume ja ruusu. (Juu, ihan perussairauksia..) Tiedemiehet ovat tehneet sangen merkillisiä havaintoja kulkutautien synnystä. On nimittäin saatu selville, että kulkutaudit syntyvät äärettömän pienistä sienentapaisista kasveista. Näitä taudinsiemeniä nimitetään bakteereiksi eli mikrobeiksi. (Vau, meille jo niin tuttua juttua..)

On se vaan kuulkaa maailma muuttunu tässä vuosisadan kuluessa. Mitenköhän paljon meiän nykylääketieteelle naureskellaan tulevaisuudessa?

Tässä teille vielä kuva ajalta, kun olin nuori ja nätti. Ihan vaan torjumaan tylsämielisyyttä, jos kuitenki päätätte ottaa tänää yhen lauantaikaljan..





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti