keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Jos vois joskus..

..sanoo ääneen sen mitä ajattelee. Ei sillä, että miula ois oikeesti munaa tehä niin missään tilanteessa mutta aina välillä fantasioin moisesta. Näen myös joskus unta, että huudan jollekki tyhmälle ihmiselle ihan kurkku suorana. Sillee, että annan oikee tulla kaiken sydämen pohjasta :D Se on jotenki tosi tyydyttävää. Aamulla herätessä o jotenki ihan sellanen puhdistunu olo!

Noh, päivän aihe liittyy työhön. Heti lasten ja Jeesuksen jälkeen kolmanneks yleisin aihe. Meillä on ensihoitajien feispuukkifoorumilla tapana julkaista aina paikallislehdessä olleita tekstareita, jotka liittyy jollain tavalla ensihoitajien työhön. Vähä sama homma kun Ilta-Sanomista saa aina välillä lukea, kuinka "ambulanssi jätti potilaan kotiin ja tämä kuoli". Jostain syystä ihmiskunnalla on vaikea hyväksyä sitä faktaa, että olemme vain ihmisiä ja ihminen nyt vaan voi kuolla vaikka minuutti sen jälkeen, kun ambulanssi on kaartanut pois pihasta, vaikka kaikki olisikin vielä hetki sitten ollut ihan hyvin. Se, että ambulanssi käy, eikä ota kyytiin, ei tarkoita sitä, että ensihoitajat olisivat sulkeneet ihmiseltä kokonaisvaltaisesti pääsyn sairaalaan. Sinne voi mennä ihan vaikka taksilla, kävellen, pyörällä, hevosella, mopoautolla tai avaruussukkulalla. Joku kaunis päivä mie vielä kirjotan vastineen johonki iltapäivälehteen ja paljastan ton vaietun salaisuuden! Mutta sitä ennen tällästä hiljaista raivoa(naureskelua)noille tekstareille.. Nää on siis ihan sanasta sanaan lehden palstoilta.

Eli, jos saisin kirjoittaa mitä sormet näppäimistölle tuo, tehä pikku vastineita niin (no, nii, saanhan mie :D mutta sillee, että sen vois julkasta jossai virallisessa mediassa..):

Tekstari: "Ensihoitajille samat kuntotestit kuin palomiehilläkin, näin säästyy yhteiskunnan verovaroja, kun joudutaa tilaamaan ambulanssi ja paloauto miehineen siirtoja tehtäessä."

Vastine: Kuinkahan paljon enemmän verorahoja säästyisi, jos ihmiset eivät söisi itseään niin läskeiksi. Sen kantoavun(joka ei aina ole kunnosta kiinni. Hätätilapotilaan kantaminen 5stä kerroksesta kaikkine laitteineen, happipulloineen ja letkuineen vaatii oikeasti useamman käsiparin vaikka olisi suomen kovakuntoisin mies tai nainen. Tai toki jos sattuisi olemaan suomen kovakuntoisin mustekala kahdeksalla lonkerolla, niin ei siinä sitte :D) paikalle hälyttäminen on pieni siivu siinä rahamäärässä mikä menee ylipainosta johtuvien elintasosairauksien hoitoon. Mistäpä nekin rahat otetaan? Aivan, meidän verovaroista!

Tekstari: "Ei ensihoitajia kiinnosta kuin traumat ja intupointi. Niitä niille opetetaan. Ja varmasti ne osaavatkin mutta entä pienen ihmisen pieni hätä?  koulutusta

Vastine: Totta, oikeassa olet. Tosin harva meistä pääsee intuboimaan ja vielä harvempi intupoimaan ketään, koskaan, missään mutta onhan se nyt jännempää kuin vaikka kakkahätä.

Tekstari:"Sinulle ambulanssitytär, joka ylimielisesti totesit "Ripuli paranee itsestään." Fiksu miesparisi otti kyytiin, potilas vuorokausia eristyshuoneessa. Älä leiki lääkäriä." 112-kyyti

Vastine: Perus Ripa-Ripuli, jos kyseessä ei ole ennestään erityisen huonokuntoinen vanhus tai pieni lapsi, paranee kyllä itsestään. Jos kyseessä on pidempään jatkunut vaiva tai muutoin epätavallinen tilanne, kerrothan siitä selkeästi ja rehellisesti. Ja ei, meille ei tosiaankaan makseta niin paljon palkkaa, että kannattaisi alkaa lääkärileikkejä harrastamaan.


Tekstari: "Simulaatiokoulutusta lisää. Ensihoitajilta ei onnistunut potilaan siirtäminen paareille." suunsoitto kyllä.

Vastine: Ne on taitolajeja, molemmat. Kaikkea sitä pitäisi harjoitella.. Ensikerralla käytetään (kallista)simulaatioluokka-aikaa potilaan siirtämisen harjoitteluun. Kun se intupointihan meiltä jo onnistuu :D


Tekstari: "Hyvä kirjoitus sairaankuljetuksista. Sodankylässäkin luulisi olevan ambulansseja, kun niitä risteilee koko ajan vastaan. Nakkikopilla päivystää välillä 2-3 autoa. Aikaisemmin yksityinen ja homma pelasi. "

Vastine: Ajatella, ambulanssihenkilökuntakin ruokailee! Ehkä jopa ensimmäistä kertaa sen päivän aikana. Vaikka normaali ihminen on puoli 5 aikaan jo ehtinyt lounaan lisäksi miettiä mitä sitä illalla söisi, saattaa "ambulanssikuski" olla siinä nakkikiskalla vasta lounastamassa. Ja keikka saattaa silti olla piikissä, joten ei siinä nautiskelemaa ehdi. MIETIPPÄ SITÄ!

Tekstari: "Onko oikein että ambulanssin talli sijaitsee keskellä asutusta, josta se sunnuntaiaamuna klo 2 lähtee keikalle? Me Väylätien asukkaat emme saaneet valita ambulanssin sijaintia."

Vastine: Ja sitten kun se sijoitetaan johonkin kauemmas, sillä kestää liian kauan saapua paikalle. Ja sitten jos ei laiteta hälytysääniä päälle ja joku jää alle tai pomo huomaa, ollaan kusessa. Mitä sitä sitte tekis?

Tekstari: "Ei taida ihmishengellä olla kiire kun hidasteilla hälytysajoneuvo matelee."

Vastine: Hitsi, en tiennyt, että ajoneuvoni ei olekkaan normaali pakettiautomallinen Mersu, vaan yli-auto, jolla voi ajaa täysillä hidasteisiin! Jeij!

Tekstari: "Kun ambulanssi tilataan, on ammattitaitoinen henkilö arvioinut kyydin tarpeen. Hoitakaa te vain kuljetukset. Ylimielisyys pois

Vastine: Ja kun sinä tilaat itsellesi ambulanssin kyyditsemään sinut sairaalaan syynä sormen kynnen alle toissaviikolla mennyt tikku, joku muu saa naapurissa sydärin ja kuolee. Ja sydäripotilaan omainen kirjoittaa tekstaripalstalle, että missä oli ambulanssi kun sitä tarvittiin?

Koskaan ei ole hyvä :D Yritä tässä sitte.

Tässä vielä hilpee video aiheesta millaista se ambulanssin "tilaaminen" oli silloin kun oli vanhat, hyvät ajat ja se hyvä ja parempi yksityinen sairaankuljetus:

https://www.youtube.com/watch?v=hNrjhDogjWE&feature=youtu.be

Ja tässä vielä se miun fantasia, kun joku vaan ärsyttää ja vois vaan..


Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti