lauantai 4. tammikuuta 2020

Leivontaexpertti täällä päivää

Nii, että mitenkö meni joulut ja uudetvuodet? No siinähän ne. Juhlat on juhlittu ja arkeen on palattu ja ryminällä sittenki. Haluun erityisesti kertoo, että miula on ollu jännät kaks päivää, oon vetäny nimittäi Jenni-tädin roolia kovempaa ku Kylli-täti aikoinaan. (rauha hänen sielulleen.)

En aio tässä nyt avautua Jenni-täti-uroteoistani, koska vedin ne nii rutiinilla, ettei siitä o tähä hätää kauheesti kertomista. On kuitenki yks toine aika huomionarvoinen asia, jonka haluun mainita.. Eli miu melkei koko perhe tuli tänä iltana miu luo syömää (olin siis kutsunut ne. Lupasin jossai mielenhäiriössä tehä ruokaaki..) ja syömiseen kuuluu olennaisena osana jälkkäri. Havaitsin, että vaikka oon leiponu viimeeks au pair-aikoinani, ei se taito o mihinkää tässä reilussa kymmenessä vuodessa hävinny! Ha! Siksipä, rakkaat lukijani, päätin tehä tälläsen leipomisen UKK:n (Ei siis mikää Kekkosaiheinen visa vaan Usein Kysytyt Kysymykset). Moni siellä kuitenki kotisohvalla ettii guugle punasena tietoa aiheesta, joita ei kehtaa kaverilta kysyä. Noh, ei hätää, minä kehtaan ja vastaan tässä nyt muutamaan mieltä ja sielua askarruttavaan kysymykseen. (Ei tartte kiitellä, teen tätä ihan puhtaasta myötätunnosta muita kanssakulkijoitani kohtaan ja ootan koska alan saaha sponsorirahaa..)

Jos mielesi sopukoissa hautoutunut kysymys ei löydy tästä, olethan yhteydessä ja kerrot huolestasi, niin minä selvitän asian puolestasi. Kaikki kysymykset käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, kun kyse on leivonnasta! Tässä nyt kuitenkin yleisimpiä ongelmia:

Kuinka tarkkaan ohjeen mittasuhteita ja muita määriä tulee noudattaa, vai voiko soveltaa?

Voi rakkaat, tätä kysytään paljon ja voin kokemuksen syvällä baritoniäänellä todeta, että joko siitä tulee pahaa, kuivaa, se ei hyydy tai jää raa´aksi kuitenkin, ihan sama mitä teet, joten ei se ole niin justiinsa. Aina voi lisätä vaniljakastiketta, jäätelöä tai marjoja päälle! Jos ei muuta, niin viimeistään epätarkka uunisi pilaa muuten niin ohjeen mukaan tehdyn leivonnaisen, joten miksi tuhlata kallista aikaa turhaan mittaamiseen? Elämä on kuitenkin lyhyt, muista se.

Kumpi on pahempi, se, että valkuaista menee keltuaisen joukkoon vai toisinpäin?

Tää on taas näitä ikuisuusongelmia, samaa kastia kun että kumpi oli eka, muna vai kana. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että jos ohjeessa käsketään erotella ne ja olet niin tura, ettei tämä asia onnistu ilman että sekoitat toista vähän toisen kanssa, niin parempi että ostat sen tortun kaupasta. Säilyykin pidempään, joku arviolta 16 vuotta.

Mikä ero taas olikaan kuohu- ja vispikermalla ja onko väliä kumpaa käyttää? 

No tää on sitte vähä kinkkisempi juttu. Eräs asiantuntija ihmetteli, että vieläkö siellä kaupan hyllyllä ylipäätään on molempia vaihtoehtoja? Tässä on ehkä joku vaahtoutumisaspekti, mutta lähtökohtaisesti saman mansikin utareesta ovat tulleet ja näin ollen käyvät kyllä kumpikin kaikkeen. Ehkä?

Mikä juttu se oli, että vanilja-aromi tulee majavan hanurista? Uskaltaako vaniljan makuisia tuotteita syödä turvallisesti, varsinkin jos on taipuvainen kaikenlaiseen eläinallergiaan?

No tää ei ole mikään urbaani legenda vaan totisinta totta. Mie lohdutan kuitenki teitä samalla asialla, joka itselleni on joskus todettu, että se vaniljan makuinen(pakastealtaan halvin rainbow-)jäätelö ei ole makeutettu millään majavan peräaukkohikirauhastuotteella, vaan ihan vaan jollain vaniljan kaltaisella aineella. Se on nimittäin aika tosipaljon halvempaa jäljitellä sitä makua teollisella liemellä, kun uida majavan perässä ja yrittää lypsää sen anaalirauhasista jonkinlaista eritettä. Kaiken lisäksi majava ei allergisoi, koska se elää vedessä, sen turkki on koko ajan vähä kostee, eikä sen hilse näin ollen pääse levittäytymään mihinkään. Se, miten se liittyy leivontaan, sen aasinsillan voitte kaikki ite keksiä.

Kakku/pulla jäi raa´aksi sisältä, mitä teen?

Laita se mikroon mutta älä liian pitkäksi aikaa, se nimittäin kovettuu. (testattu!)

Anoppi tuli yöllä salaa meille ja söi jääkaapista Anneli-Johanneksen ristiäiskakun jämät, vaikka olisin halunnut säästää sen muistona. Kuinka estän tämän seuraavan lapseni kohdalla?

Tässä voi toimia kahdella tavalla. Joko otat palan kakkua talteen heti ristiäisvieraiden lähdettyä(tai ennen kakun leikkausta, jos ovat ahneita vieraita ja vaarana on, ettei kakkua jää yhtään yli.) ja jätät lopun anopille ihan hyvää hyvyyttäsi, tai sitten leivot valekakun, jonka väliin laitat jotain ikävää yllätystä. (Sinappi ja sipulin makuinen laksatiivi toimivat ainakin mainiosti.) Tämä toiminee siinä tilanteessa, jos suunnittelette kolmannen lapsen hankkimista ja on vaarana, että anoppi on vielä hänen ristiäistensä aikoihin elossa. Muista kuitenkin koristella valekakku ristiäiskakun väreillä, sillä anopit voivat olla joskus hyvinkin ovelia ja haistavat huijauksen.

Kerma ei vaahdotu, mitä teen?

Vatkaa kovempaa, yleensä se auttaa. (..kuten lievä väkivalta kaikissa elämän pikku ongelmissa.) Jos ei auta, niin osta ensikerralla valmista kermavaahtoa tai vastaavasti tehokkaampi vatkain. Kannattaa myös varmistaa että tuote on todella kermaa, eikä esimerkiksi naapuri Erkin ladon karmilautoihin keittämää liimamaalia.

Voiko makean piirakan tehdä suolaiseen pohjaan?

Tottakai voi. (testattu) Se voittaa itsetehdyn pohjan joka tapauksessa, joten makuaistimuksen suunta ei voi olla kuin ylöspäin!

Kutsuin kaverit vohvelikesteille, mutta vohveleista tuli raakaa kuraa, miten toimin?

Menkää Hesburgerille syömään. (testattu)


Jäikö joku asia askarruttamaan? Ei hätää, sillä Jennin leivontalinja palvelee kellon ympäri. Jos en tiedä vastausta kysymykseesi, etsin sen sinulle. Jos jaksan.

Tää leivontapostaus ei sisällä kuvaa, koska miu kitisevä kakkiainen hajos ja vei mukanaan kaikki miu hienoimmat kuvat. Alan huomenna ottaa uusia, joten sitte taas sitä kuvallista ilmaisua..

Leipokaa rakkaat!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti