torstai 8. syyskuuta 2016

Näin kesytät ihmissuden

Oletko aina haaveillut ottavasi puolisoksesi ihmissuden? Sohvan nurkkaan murjottamaan ja pikkulapsia pelottelemaan? Ihmissusi ei ole muoti-/trenditietoisen ensimmäinen valinta mutta sen suosio on uskoakseni kuitenkin pitänyt pintansa tasaisesti vuosien mittaan. Kokemattomalle, hermostuvalle tai ensimieheksi sitä en suosittele mutta leppoisan huumorin ja tarvittavan kokemuksen omaava leidi saa ihmissudesta kelpo puolison. On kuitenkin pieniä juttuja, joita kannattaa pohtia etukäteen ja pitää mielessä mm koulutusprosessin edetessä. Ihmissudet ovat hieman normaalimiehestä poikkeavia koulutettavia ja pidettäviä mutta toisaalta niiden kanssa ei tule koskaan tylsää..


Usein kysytyt kysymykset:

Mistä niitä ihmissusia sitten löytää, jos moisen haluaa kotiinsa ottaa asustamaan?

Ihmissuteen, vapaana luonnossa, voi törmätä periaatteessa missä ja milloin vain. Toki päivänvaloa ja pieniä lapsia karttavina otuksina uimaranta kesähelteellä tai päiväkodin leikkipaikka eivät ehkä ole niitä kaikkein varmimpia bongauspaikkoja. Hieman epäsosiaalisina luonteina pidettyjä karvaturreja voi nähdä esim kuntosaleilla(yleisesti ei kovin trenditietoisilla leidisaleilla), lähikaupassa(inhoavat perhemarketteja, koska sielä on lapsia ja perheitä!) tai vaikkapa lähimetsikössä luonnon keskellä. Ihmissudet käyvät töissä kuten kuka tahansa meistä. Työpaikalta olen itsekin löytänyt oman yksilöni! Siis silmät auki vaan, koskaan ei tiedä minkä nurkan takaa ne ryömivät esiin. ;)

Olen löytänyt sopivan yksilön, kuinka saan sen pyydykseen?

Tätä asiaa tiedustellaan paljon ja se onkin yksi tärkeimmistä asioista ihmissusia napatessa. Kuten sanottu, ne voivat olla hyvinkin epäsosiaalisia, jopa arvaamattomia, varsinkin, jos ovat vielä nuoria ja vasta totuttautumassa normaalin ihmisarkeen. Paras lähestymistapa on, kuten minkä tahansa villihkön otuksen kanssa, anna sen ottaa ensikontakti. Pikku hiljaa kesyttämällä ja väsytystaktiikalla luot heti alkuun toimivamman suhteen, kuin tukasta kohti alttaria raahaamalla. Liian hyökkäävä käytös voi pelottaa ihmissuden pois jo heti alkutekijöissään tai vähintään aiheuttaa käytöshäiriöitä myöhemmärrä yhteiselossa. Hiljaa hyvä tulee siis.

Mitä ongelmia ihmissusien pitämiseen kotona yleisimmin liittyy?

Ongelmia ja ongelmia, kuka laskee minkäkin pienen vastoinkäymisen ongelmaksi. Mutta jos nyt muutamia asioita mainitakseni, siis sellaisia, joita on hyvä huomioida ennenkuin ottaa ihmissuden kumppaniksi, ovat esim: Karvanlähtö. Selvästi normaalia miestä enemmän. Toki lemmikkiperheessä tähän on varmasti totuttu, eikä se aiheuta suuria haasteita. Vähemmän ihmissusi kuitenkin vaihtaa turkkiaan kuin peruslemmikki, kissa tai koira. Epäsosiaalisuus voisi olla toinen ymmärtämisen arvoinen seikka. Ihmissudet polveutuvat synkkien metsien asukeista ja vaikka luonto ja biologia ovatkin tehneet parhaansa ja muovanneet näistä mörökölleistä pikkuhiljaa yhä enemmän ja enemmän salonkikelpoisia yksilöitä, perusluonne on pysynyt samana. Älä odota ihmissuden uivan ihmispaljoudessa, kuin kala vedessä, äläkä toivo tämän keskustelevan hölynpölyistä small talkia kaukaisen Irma-tätisi kanssa. Ihmissusi parveilee ruokatarjoilun ympärillä ja pohtii, kuinka teilata tanssilattialla telmivät alle 12-vuotiaat ilman, että siitä joutuisi liian pitkäksi ajaksi vankilaan. Tämä siis esimerkiksi sukulaisen hääjuhlassa :D Älkää ymmärtäkö väärin, ihmissuden voi aivan hyvin viedä juhliin, isoihinki sellaisiin, se käyttäytyy, toki koulutuksesta riippuen, kyllä ihan hyvin mutta sitä ei voi kuitenkaan jättää vahtimatta liian pitkäksi aikaa. Vaihtoehtoisesti sen voi jättää parkkiin toisen samanhenkisen kanssa mutta on tietysti harvinaista, että juhlissa on kaksi ihmissutta samanaikaisesti. Sukulaisia on myös hyvä varoittaa etukäteen, niin säästytään monelta vaivalta.

Myös kaikenlainen muu ihmismassassa liikkuminen, esim festareilla tai muilla kaupunkijuhlilla, ahdistaa ihmissutta. Osittain siksi, että se on yksinäinen olento, joka ei kaipaa ympärilleen hälinää tai älyllisesti vajaata ihmisjoukkoa ja toiseksi siitä syystä, että ihmiset ovat usein kovin kiinnostuneita ihmissusista. Tämäkin on hyvä tiedostaa, jos liikut ihmissuden kanssa kaupungilla, saatatte saada pitkiä katseita, jopa tuijotusta. Rohkeimmat tulevat juttelemaan, jotkut haluavat koskettaa. Ihmissusi ahdistuu tälläisestä helposti ja voi alkaa murista. Yleisimmin ne eivät hyökkää kenenkään kimppuun mutta tilanne voi olla silti haastava. Varaudu siis ennalta!

Mitä hyviä puolia ihmissuden pitämisessä on? 

Ihmissudet ovat uskollisia ja loppujen lopuksi melko helppoja kumppaneita. Ne ärisevät, murisevat ja murjottavat mutta eivät varsinaisesti tee mitään pahaa tai kiellettyä. Niiden koulutus ei tosin ole kovinkaan helppoa juurikin esi-isiensä itsenäisen taustan takia. Kun tämän tiedostaa, ei koulutuspaineitakaan varsinaisesti ole. Lähtökohtaisesti ne ovat sisäsiistejä ja kohteliaita pitää. Huonosti käyttäyvä yksilö kannattaa mahdollisimman nopeasti vapauttaa takaisin luontoon. Siperia opettaa kyllä ärjyimmätkin käyttäytymään kunnolla, siihen ei yksittäisen naisihmisen kannata tuhlata aikaansa. Hyviäkin yksilöitä on tarjolla. Ihmissutta ei siis kannata pitää vain statuksen takia! Ihmissusilla saattaa olla myös piileviä kykyjä, esim keittotaitoja! Ota selville mitä oma yksilösi osaa parhaiten. Niiden kanssa on myös melko turvallista liikkua missä päin maailmaa tahansa, pimeillä kujilla ja kaduilla. Ne puolustavat sinua kyllä.

Nämä siis koskevat vain kotimaisia rotuja. Ulkomaisista ihmissusista en omaa minkäänlaista kokemusta mutta voisin kuvitella näiden olevan hieman haasteellisempia pitää. Ulkomaalaisilla roduilla voi olla kenties raisumpi tempperamentti ja ne voivat myös karkailla herkemmin. Mutta kuten sanottu, ei kokemusta asiasta. Eipä sitten muuta kuin ihmissusijahtiin! Täydenkuun aika näin syyspimeällä saattaa olla otollisin hetki ;) Pidäthän kuitenkin mielessä, että syvällä sisimmässään ihmissusi, niin pelottavalta kuin se joskus vaikuttaakin, on kuitenkin aina kuin mikä tahansa lemmikki:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti