keskiviikko 21. syyskuuta 2016

"Mun minkkiturkkia et sit tuu spreijaamaan!"

Kävin viikko sitte ottamassa tatuoinnin. Se ei varsinaisesti liity miu tänpäivän aiheeseen muuten, kun siinä n.5 ja puoltuntia makoillessani kuuntelin kahen vegaanin jutustelua. (Välihuomio, oli muuten tuskasta, älkää hitossa kukaa ikinä ottako tatskaa reiteen! Sattuu vaan noin niinku aika paljon! Harhakuvitelmaa, että tuo reisisivuläski ois jotenki kivuton paikka.. Mutta hei, hienohan siitä tuli! Tässä kuvassa toki taas vähä valo-ongelmaa ja tuoreeltaan se on vielä vähä rupinen. Sen nimi on Ludvig :D Tuo hämähäkki tuossa on sitte kai Signe. Se on miu tyypillinen hämisnimi.)




No niistä vegaaneista miu piti siis kertoo. Tai ei välttämättä pääasiallisesti ees niistä vaan yleisesti tuontantoeläimistä ja kasvissyönnistä ja muusta.. No veganius tuntuu olevan nyt jotenki kuuma puheenaihe. Tää homma menee ainaki miu silmissä jotenki näi: Hahmo x on vegaani, tiukka sellainen, ei käytä nahkaa, villaa tai muita eläinperäisiä tuotteita, ei pidä lemmikkieläimiä eikä tietenkään syö mitään eläinperäistä. No, Hahmo x kutsutaan päivällisille, johon tulee iso porukka syömään ja juomaan. Emännälle kerrotaan, että Hahmo x ei sitten syö lihaa tai eläinkunnan tuotteita mutta hän on tietoinen omasta ruokavammastaan ja lupaa tuoda omat eväät mukanaa. Häntä ei tarvitsisi huomioida erikseen millään tavalla. Illan emäntä säälii ruokavammaista vegaania kuitenkin sen verran, että päättää tehdä tälle vihersalaatin. Laittaa kivasti sen fetajuuston eri kuppiin, josta jokainen saa sitten lisätä itselleen juustoa. Ja onhan siinä sitten perunoita ja leipääkin tarjolla ja eihän noissa kasviksissakaan ole mitään eläinperäistä, porkkanaa ja lanttua ja vähän yrttimausteita. 

Ilta saapuu ja Hahmo x tulee myös paikalle. Hänelle kerrotaan suureen ääneen, että "Täälä on sitten sinulle tätä salaattia ja perunoita!" Että on huomioitu ruokavammaiset, kuulivathan kaikki. Hahmo x kiittää kauniisti emäntää huomaavaisuudesta. Otetaan alkumalja. Joku vitsailee jo Hahmolle, että voiko tämä nyt skumppaakaan ottaa, kun onhan sitä varten jouduttu rypäleitä kasvattamaan, onhan niilläkin tunteet! Hahmo x naurahtaa kohteliaasti. Siirrytään ruokapöytään. Joku ottaa lihapalan suurieleisesti ja vilkuilee samalla Hahmon suuntaan, näkihän tämä varmasti. Sielä se kaivelee omia kuppejaan, niistä jotain vihreää mönjää lautaselleen vihersalaatin viereen. "On se kuulkaa tämä kunnon lihapaisti se, mikä miehen tiellä pitää!" Ha, ensimmäinen kommentti, oli pakko sanoa ääneen, koska tuo vegerääpäle ei tarttunut syöttiin. Eikä tartu vieläkään. Illan edetessä lihakommentteja satelee ja joku kertoo kuinka vaikeaa oli järjestää työpaikan tyhy-päivä, kun sielä oli yksi kasvissyöjä joukossa. Jouduttiin tilaamaan sille erikseen kasvispitsa! Toiset nyökyttelevät. On tullut aika, kun ensimmäiset vieraat poistuvat jo paikalta. Hahmo x alkaa myös pakkailla kippojaan. Hän kiittää illasta ja poistuu pimenevään yöhön. Siitä alkaa emännän puhina, kuinka vaikeaa on tuollaiselle yrittää keksiä ruokia! Ei kelpaa, vaikka on kuinka laitettu sapuskaa pöytään. Olisihan tuo voinut edes maistaa! Ihme niskoittelua. On niin vaikeaa olla hyvä emäntä, kun joukossa on yksi joka vammailee tuolla tavalla ja sitten joutuu sille keksimään erikseen syötäviä. Olisi ilman, jos ei kelpaa. Nih. Viinin humalluttamat vieraat ovat samaa mieltä. Ihmeellistä hapatusta tuollainen. Tekevät itsestään ja syömisistään kauhean numeron! "MINÄ en sitten syö tätä enkä tätä!" Oliko sielä tonkan pohjalla sitä viiniä vielä? (Huomioitavaa, että Hahmo x ei koko illan aikana kiihkoillut omasta ruokavammastaan millään tavalla, eikä yrittänyt käännyttää A-luokan lihansyöjiä..) Kenellähän se ongelma loppujen lopuksi olikaan..? ;)

Kävin työterveyshoitajalla jossai työhöntulotarkastuksessa. Miuta peloteltiin, että se hoitsu on sellanen vanha harakka, joka tekee kaikki alkoholinkäyttötestit ja kyttää elintavat yms. Ja että se tarkastus kestää ainaki kaks tuntia. Miu onneks se emäntä oliki jääny just eläkkeelle ja sen tilalle oli tullu sellanen hyvinki järissään oleva about miun ikänen naispuoleinen hoitajatar. Jes, tästä selvittäis. Olin täyttäny ne lippuset ja lappuset etukäteen ja niitä lueskellessa huomio kiinnittyi..tadaa, "Ai sie oot kasvissyöjä?" "Joo". "Mistä sie saat proteiinia?" (Aaaaargh!) "No, koska en ole vegaani, niin maitotuotteista, rahkasta, juustosta, pähkinöistä, pavuista, täysjyväviljasta, soijarouheesta, linsseistä.."

Älkää nyt ymmärtäkö väärin, se on toki tavallaan ihan asiallinen kysymys, eikä se esittäny sitä mitenkää pahassa hengessä mutta oikeesti, kysyykö se joltai perus-Reiskalta, joka elää Saarioisten lihapullilla ja mummonmuusilla, että "Mistä sie saat kuituja ja vitamiinejä?" Ei kysy, ei! Tuo proteiinihypetys on saatu markkinoitua ihmisille iha hulluihin sfääreihin. Normaali (no, nii normaali ku mieki nyt voin olla..)ihminen ei tartte mitää megamääriä proteiinia. Ja kyllä, sitä saa muualtaki ku kidutetusta kanasta! Tsiisus sentäs! :D Muistan ku ala-ja yläasteella puhuttii kasvissyönnistä ja sillo kerrottii, että kasvissyöjien pitää HIRVEEN tarkkaan varmistaa, että saavat kaikki tarvittavat ainekset elimistöönsä, jos eivät kerran syö lihaa. Ihan ku se liha ois joku kaiken autuaaksi tekevä ihmeaine.. Kukaan ei kyseenalaista sitä, että esim ystävämme broileri, siis ei mikään kana vaan broileri: 

Broileri on nopeakasvuiseksi ja raskasrakenteiseksi lihantuottajaksi jalostettu kana. Broileri ei siis ole oma lintulajinsa, vaan kanarotujen risteytyksellä aikaansaatu hybridi. Suomen kaikki broilerit ovat Ross-yhtiön kehittämiä hybridejä, jotka tuodaan Suomeen Skotlannista. Yleisimmin käytetään Ross 508-hybridiä. 

Suuresta koostaan huolimatta broilerit ovat teurastettaessa vain kuukauden ikäisiä linnunpoikasia. Nykyisin brolerit saavuttavat 5-6 viikon iässä noin 1,8kg teuraspainon, kun vielä 1990-luvulla saman ikäisten lintujen teuraspaino oli 1,2kg.

Broilerit kasvatetaan suurissa, ikkunattomissa halleissa, joissa on kerrallaan yleensä kymmeniä tuhansia lintuja. Broilereiden hyvinvointiongelmat liittyvät suureksi osaksi niiden nopeaksi jalostettuun lihasten kasvuun, jota tukevat myös tehokas ruokinta ja valaistuksen säätely. Lihasmassan lisääntyessä sydän, keuhkot ja erityisesti jalkojen luut eivät ehdi kehittyä tarpeeksi nopeasti. Jalkavikojen ja -kipujen takia broilereiden luontainen käyttäytymien vähenee, minkä seurauksena ne liikkuvat, sukivat, kylpevät ja kuopsuttelevat vähemmän. Kipujen pahetessa ne kyyhöttävät maassa ja liikkuvat vain pakotettuna.

Rintapalat ovat kysytyintä lihaa broilereissa, joten niille on jalostettu mahdollisimman isot rintalihakset. Tämän seurauksena vartalon painopiste on siirtynyt eteenpäin ja linnun kinneriveliin kohdistuva rasitus on voimakkaampip. Tämä myötävaikuttaa jalkavaurioiden esiintymiseen..

Animalia


Entäs sitten varsinkin ulkomailta roudattu punainen liha, joka on selkeästi halvempaa kuin kotomaassa tuotettu? Lihan kulutus on moninkertaistunu viimesten vuosikymmenien aikana elintason noustessa ja siihen tahtiin on lihatuotannon tietysti vastattava. Enemmän kulutusta, hinnan on oltava koko ajan halvempi.. mihin tää johtaa? Tietysti tuotantoeläinten elinolosuhteiden huononemiseen. Mihin se johtaa? Siihen, että tuotantoeläimet on koko ajan sairaampia. Mihin se johtaa? Ne pitää lääkitä, antibiooteilla. Ja vaikka Suomessa tää lääkintä onki hyvin valvottua ja suorastaan vielä vähäistä esim keski-Eurooppaan verrattuna, niin lihankulutuksen koko ajan lisääntyessä myös eläinten sairaudet ja sitä kautta lääkintä lisääntyy. Se taas johtaa siihen, että kohta täällä ei mitkään antibiootit enää tehoa mihinkään vaivaan. No, ehkä se tirisevä grillimakkara on sen arvosta? 

Punaisen lihan liikakulutuksella on todistettavasti myös vaikutusta suolistosyöpien yleistymiseen..

Tässä ei nyt missään nimessä ollu ajatuksena alkaa arvostella kenenkään lihansyöntiä tai elintapoja, eikä miun ole myöskään tarkotus kiihkoilla kasvissyönnin tai vegaaniuden puolesta. Haluun vaan herättää pieniä ajatuksia aiheesta, että voisko meistä jokainen tehä vaikka jonku pienen asian silloin tällöin. Yks kasvisruokapäivä joskus, jos ei kerran viikossa mutta vaikka kerran kuukaudessa. Eihän näytä pahalta: 


Ei varmaa ainakaa tuon lonkeron kanssa ;) On fakta,että tää pallo ei kestä tätä kulutusta, jota myö tässä koko ajan puuhataan. Mie en sitä tuhoa o näkemässä(varmaankaan) mutta työ ketkä haluutte lapsia ja lapsenlapsia, ni ajatelkaa edes niitten olentojen tulevaisuutta, millanen maailma niille ihmisille jää. Kukaan ei yksin pysty tätä maailmaa pelastamaan, eikä tarviikkaan. Eikä kenenkään tartte alkaa kasvissyöjäks tai himovegaaniksi mutta pienikin ajatus joskus vihreemmän elämän puolesta vois auttaa. Jos ei muuta, niin tehkää se edes Ross 508:n takia :) 





3 kommenttia:

  1. Vaihda tuo punainen väri pois. Mahdotonta lukea tota tekstiä. Muuten tas taattua Jenniä😉

    VastaaPoista
  2. Noni, korjattu. Ei onnistunu paskiaisella, ni vähä kesti..

    VastaaPoista
  3. Näkyyköhän se vieläki punasella? Korjaan sen mutta se palautuu aina vaan punaseks.. Ehkä tää on Ross:n kosto?!

    VastaaPoista