torstai 22. marraskuuta 2018

Jenni autokoulussa

Tää vois olla jonku lastenkirjan nimi. Siinä ois pikku-Jenni, joka menee suorittamaan ajokorttia. "Tänään on suuri päivä ja Jenniä jännittää." Alkaa kirjan ensimmäinen lause. Jenni marssii autokoulun ovesta sisään ja ilmoittautuu. Kirja seuraa n.kymmenen sivun verran sitä, kun Jenni käy ensin teoriatunteja homeisessa luokkahuoneessa istuen. Penkit ovat kultaiselta seitsemänkymmentäluvulta ja samalta aikakaudelta jäänteenä oleva tupakan haju leijuu seinillä. Sen voi haistaa jopa kirjan sivujen läpi. Iso setä (koska ei saa sanoo lihava) näyttää kalvoja ja kertoo liikennesäännöistä. Sitten Jenni menee ajotunneille ja kirjan viimeisellä sivulla hän hymyilee saatuaan ajokortin. Jennin äitiä hirvittää ensimmäiset 10 vuotta kortin saamisen jälkeen mutta Jennin isä antaa heti auton käyttöön ja naureskelee onnellisena takapenkillä pikku tuiskeessa. (Jenni on hakenut hänet satamasta, juuri rantautuneelta Viipurinristeilyalukselta) Hassun hauska kirja, joka luetaan iltasatuna monen monta kertaa.

Ha ha. Haluutteko kuulla todellisuudesta? Jenni menee autokouluun ajatuksena korottaa oma ajokorttiluokka perus henkilöautokortista B, luokkaan kevytkuorma-autokortti eli C1. (Jos oisin tosimies, oisin ajanu saman tien rekkakortin! ..mutta oon tyttö, ni näillä mennää.) Samalla vaivalla siinä voisi sitten suorittaa pikku-e:n, niin voidaan kesällä lähteä vaikka asuntovaunuretkelle. Mite aattelitte, että tää homma toimii? Netissä lukee asiasta näin: Ilmoittaudu autokouluun, täytä ajokorttihakemus, hommaa lääkärintodistus, vie ne katsastuskonttorille, maksa maksut, käy virtuaaliteoriat (enää ei istuta seitkytluvun tuoleilla, ei edes Ikeasta hankituilla, vaan omalla kotisohvalla luurit päässä nettikameraan tuijottaen.) aja parit ajotunnit, käy kirjalliset ja inssi, tadaa, kortti käteen. Pikku eetä varten ei tartte ku hommata kalusto ja mennä konttorille, kun teoria on suoritettu. Helppoa?

Kuten rakas avopuolisoni usein toteaa, "Mite se onki, että Jenni just SIULLE sattuu aina kaikkea hassua?" En tiiä mutta mie kerron nyt mite MIU autokouluasia menee:

Se alkaa ajokorttilupahakemuksella ja lääkärintodistuksella. Meen mukavalle työterveyslääkärille, jolla menee vain pieni hetkinen kun se kirjottaa todistuksen ja saan vielä kipuileviin niveliinikin apua. Sitten vien paperit katsastuskonttorille, maksan 35egeä ja hakemus siirtyy bittiavaruuteen. Täähän käy helposti, eiku..

Mennää autokoululle täyttämään papereita ja selvittämää muutenki, että mitä tässä nyt pitää tehä. Autokoulun opettaja sanoo, ettei tässä mitää tartte täytellä, senkus rekisteröidyt virtuaaliteoriatunneille ja alat käydä niitä. Sitte varaat tästä numerosta ajotunnit.

Okei, no mites, kun teidän nettisivuilla lukee, että teiltä saa myös pikku-e-opetusta. Ei sillä että sitä tartteisin, koska oon luonnonlahjakkuus peruuttamaan peräkärryä mutta ihan varuiks. (Luonnonlahjakkuus tässä kohtaa tarkottaa sitä, että sain jopa meiän iskän hermostumaan ku se istu vieressä ja yritti saaha miut tajuamaan mite sitä rattia käännetää. Mei iskä ei hermostu. Koskaan, missään tilanteessa. Se oli sen elämän eka kerta. Että sellanen luonnonlahjakkuus..)

"Joo, on meillä kalusto mutta siihenhän ei tartte mitää opetusta, senkun menee sinne konttorille suorittamaan." Mutta onnistuuko se teidän kalustolla sillee, että opeteltais sitä ajamista eka vähä? "Juu, onnistuu, mutta ei siihen tarvita mitää oppitunteja, senkun menee sinne konttorille.." No (VOI =)/#R%OQ"(/) mutta jos kutenki kokee, että tartteis vähä opastusta? "No sitähän voi ajaa ihan omalla kalustolla.." Mutta mitä jos ei oo omaa kalustoa? "No mihin sie sitte koko pikku-e:tä tarttet?" *autokoulun opettaja hymyilee hämmentyneenä tiskin takana* Öööö, no eihän miula o kuorma-autoakaan ja sitäki korttia oon tässä hinkumassa. Ajattelin, jos nyt samalla vaivalla ja ajokortin uusimisella, niin jos vaikka sitä joskus esimerkiks heppahommissa tarttee?

Arvatenkin ekalla ajotunnilla paljastuu, että koululta löytyy joo sellanen peräkärry mutta vetoauto pitäis olla omasta takaa. Ymmärrysongelma: Luulin, että "koululta löytyy kalusto" tarkoittaa koko kaulustoa. Noh, ei siinä.

Illalla soi puhelin ja autokoulun opettaja soittaa. Jennin yhteystiedot tartteis tähän sopimukseen. Hassua, kun vielä aamulla oltiin sitä mieltä, että ei tässä tartte mitää papereita täytellä, alat vaan käydä niitä teoriatunteja...

Eka ajotunti. En meinaa saaha auton pakkia päälle. Istun koko matkan takki päällä ja lopussa hikoilen niin paljon, että ei tartte illalla lenkille lähteä. Mutta en tappanu ketää, siitä pisteet.

Käyn virtuaaliteoriatunnit. Opettaja on ihan mukava heppu. Opin, että kolaripaikalle jos saa äkkiä jostain "sydäniskurin" (eli defibrilaattorin) niin sillä voidaan yrittää käynnistää uhrin sydän. (En tienny tätä! Meillä sitä käytetään vaan kammiovärinäpotilaan rytmin kääntämiseen, ei suinkaan traumapotilaan henkiin herättelyyn mutta enhän mie kaikkea tiiä, tietenkään!)

Ohjeissa sanotaan,että kun teoriat on käyty, ole yhteyksissä autokoululle. Saat sieltä todistuksen, joka pitää olla, kun menet teoriakokeeseen. Yritän soittaa autokoululle, ei vastausta koko päivänä. Iltapäivällä soitan toiselle ajo-opettajalle, joka ihmettelee asiaa ja lupaa yrittää itse soitella ko. hahmolle. Hän saa kuin saakin ko. tyypin kiinni. Hän soittaa minulle ja sanoo että siellä se tyyppi nyt on, toimistolla, pääsetkö hakemaa todistuksen. Juu, pääsen, miula kun oli muutenkin asiaa kaupungille. Meen toimistoon, jossa setä taas hymyilee kahvikupposensa takaa. "Onko siula se todistus, että olet käyny ne teoriat? Hän kysyy minulta. "ÖÖöö, ei kun sitä just tulin hakemaan täältä." Ajo-opettaja naurahtaa ja toteaa, että eihän hän nyt voi noin vain kirjoittaa jotain todistusta sen perusteella, että oppilas sanoo käyneensä teoriat. Hänpä tarkistaa ne netistä, että tuutko huomenna hakemaan vai toimittaako hän sen paperin suoraan katsastuskonttorille? No tulen hakemaan, kun meen toiseen kaupunkiin sitä tenttiä suorittamaan, kun täällä ei ollu sopivia aikoja.

Asia kunnossa.

Tulee huominen. Hahmo ei ole konttorilla aamupäivästä kuten sovittiin, joten soitan hänelle. "Juu, se siun paperi, se on siellä katsastuskonttorilla!" Aha okei, eli siellä ja siellä? Eeeei, kun täällä meiän konttorilla! "No kun siis tosiaan en saanu tänne aikoja vaan pitää mennä toiselle paikkakunnalle." Aijaa, minä kun luulin, että suoritat sen tentin täällä. (????) "No josko minä menen hakemaan sen sieltä konttorilta, ei hätää. Siinä se on miu kauppamatkan varrella."

Tässä kohtaa mainittakoon, että kaikki tää tapahtuu muutaman kilometrin säteellä miu kotoa. Ehkä alkais pienoinen lehmäntatti kasvaa otsaan, jos pitäis vaikka muutamia kymmeniä kilometrejä ajella turhaan tän asian takia.

Noh, meen konttorille. Tähä asti siellä on ollu sellanen varttuneempi rouva, jonka huumorikäyrä on miinuksella. Nyt siellä ilokseni istuukin nuorehko nainen. Jes, ehkä tää onnistuu. Käydään seuraavanlainen keskustelu:

M(inä)
K(onttoritäti)

M: Avuttomien autokoulun opettaja on toimittanu tänne todistuksen miu virtuaaliteoriatuntien suorituksista. Tartteisin sen paperin kun oon menossa toiseen konttoriin suorittamaan sitä tenttiä.
K: Kattoo miuta pitkään, ei sano mitään.
M: Se paperi on kuulema ko autokoulun kansiossa täällä. Tartteisin sen itelleni että pääsen siihe testiin. Teillä ei täällä ollu sopivia aikoja ens maanantaille.
K: Havahtuu, nousee ja menee kaapille. Niin siis Avuttomien autokoulu. Millä nimellä?
M: Nimi
K; *Kaivaa paperin esiin* Tässä.
(olin valmistautunu kaivaa henkkarit mutta eipä niitä kysytty. Periaatteessa kuka vaan ois voinu hakee sen paperin. En nyt kyllä äkkiseltään keksi miten kukaan ois voinu hyötyä siitä mutta enivei.)

M: Kiitos. Voitko vielä tarkistaa, että se on oikein täytetty?
K: Joo, sie tarviit tän mukaan sinne konttorille, kun meet tekee sitä kirjallista koetta.
M: Nii, mutta voitko tarkistaa, että se on oikein täytetty. Että siinä on kaikki vaadittavat tiedot? Kun meillä on sen autokoulun opettajan kaa ollu vähä vaikee ymmärtää toisiamme.
K: Siis, otat tän mukaan kun menet siihen kokeeseen, ilman tätä et pääse sinne. *Ei edes vilkaise paperia*
M: ??

Poistun konttorilta, otan miu uudenvanhan kännykän, jolla on supervaikee kirjottaa tekstaria(miu entiseen ei saa enää hands freetä kiinni. Mut tähä pystyy ehkä lähettää kuviaki!) ja näppäilen terapeutille viestin. Totean, että näköjää miu päässä pyörivät lauseet tulee sitte vaan ilmeisesti jotenki niin epäselvästi miu suusta ulos, että ihmiset ei vaan ymmärrä. Samaan aikaan miuta pelottaa, että nuo tarinassa esiintyneet hahmot on niitä, joitten leiman takana niin monen ihmisen ajo-oikeus on. En enää oikeestaan ihmettele miks tässä maailmassa on nii paljo urpoja kuskeja..

UGH!


p.s. Tarina päättyy siihen, kun miu avopuoliso, se ihmissuden näköinen, semisti pelottava hahmo menee hakemaan vielä yhden vaadittavan nimmarin siihen paperiin(jota se katsastuskonttorin beibe ei suostunu tarkistamaan.) autokoululta. Kotiin palattuaan hän kertoo antaneensa palautetta. Ei ollu kuulema lyöny nyrkkiä pöytään tai käyny kurkkuun kiinni. Iha hyvi meni siis :D

p.p.s. Löysin toisen autokoulun, jossa pikku-e pitäis hoitua. Tuun kertomaa sitte mite meni ja sainko mie koskaan uutta ajokorttia vai otettiinko entinenki pois..




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti