perjantai 7. toukokuuta 2021

Ajaisinko sähköpotkulaudalla?

 Vastaus on kyllä! Siitäkin huolimatta että sitä varten joutuu lataamaan uuden(?)sovelluksen,syöttämään siihen luottokorttitietonsa ja pitämään puhelimen sijaintitedot päällä niin kyllä, minä olen juuri kokeillut ja asian näistä kaikista jännittävistä elementeistä huolimatta hyväksi havainnut 😁

Tämänkertainen testi koskee Salon seudulla sijaitsevia lautoja, joten tarkista oman alueesi tilanne erikseen. 

Miten se täällä sitten toimii? Noh, kuten sanottu, eka joutuu lataamaan sovelluksen. Täällä se on sellanen ku Bird. Näytti olevan aika aika kansainvälinen, että lienee tuo toimii sitte muuallaki? 

Sitte tosiaan sinne näppäillään luottokortin(tai jos on nii älyorientoitunu, että on joku googlepay tai vastaava..)tiedot jonka jälkee tulee n.5 sivunen käyttöoikeusselostus, joka tietysti kannattais lukee läpi että tietäis mihin sitä suostuu.. Jos ootte yhtä seikkailuhenkisiä ku mie ja otatte sovelluksen käyttöö just viittä vailla ku on jo vähän kiire, ni ette ehkä ehi nii tarkkaa lukee sääntöjä.. rasti ruutuun vaan, että joojoo,hyväksyn hyväksyn, rakastan rakastan, lupaan uhrata esikoispoikani paholaiselle ja jätän joka toisen karkkipäivän väliin. Mitä näitä sitouttavia sääntöjä nyt on 🙄 Oisin mie muute ne ehkä lukenukki mutta ku ne oli enkuks ni se ois vaatinu vähä enemmä keskittymistä..

Nooh. Matkaan! Se sovellus näyttää missä on vapaita menopelejä ja kuinka ollakkaan joku oli hylänny yhen laudan just iha meiän kotitien viereen! Miten toimia?

Lähesty lautaa päättäväisesti mutta pientä varausta tuntien. Joku muukin voi himoita samaa menopeliä, varsinkin jos lähistöllä ei ole muita vapaana. Lauta itsessään ei välitä kuka sillä ajaa.

Kun olet varmistanut että otat juuri tämän yksilön, mene niin lähelle ettei kukaan kanssakulkija enää erehdy sitä sinulta varastamaan. Ota älypuhelin ja näppäile sovellukseen laudassa näkyvä koodi. Siis ihan näppäilemällä. Siinä on se sellanen rakeinen mötikkä(QRS?)mutta ilmeisesti sitä ei tartte skannata? 

Ainakin alkuun sovellus kysyy paljonko rahaa laitetaan, oisko kymppi hyvä? Vastasin että joo, se on iha jees, varsinki ku sillä sai sitte jotai boonusta. Ei äs-boonusta mutta jotain kuitenki ja tarkan markan miehenä kaikki boonus kiinnostaa! 

Lautaan syttyy vihreä valo ja se toivottaa hyvää matkaa. 

Tässäkohtaa jännitti, tää ei voi olla näi helppoa?? Käänsin laudan menosuuntaan ja painoin varovasti kaasua.. nyt tulee ne käytännön vinkit:

1.Aseta lauta nokka kohti menosuuntaa, potkaise siihen pieni, kevyt vauhti, asetu kyytiin ja paina sitten kaasua. Varovasti!

2.Mieti ajoasento valmiiksi. Pitkällä matkalla jos seisot siis jalat peräkkäin, toinen jalka väsyy toista enemmän. Asentoa turvallisesti korjataksesi sinun tulee pysähtyä. Ei, en sano tätä siksi että se ois jotenki iso vaiva mutta sellanen nice to know-juttu.

3.Välttele isoihin, tai jos mahdollista edes pieniin kuoppiin ajamista, ne kaikki tuntuu ja tärisee ihan eri tavalla ku vaikka pyörällä! Myös vesi ja rapa roiskuu..

4.Pidä kaasu mahdollisimman tasaisena.

5.Testaa ajoa, eli kaasua ja jarrua heti alkuun, älä siinä kohtaa kun punainen valo palaa ja pitäisi pysähtyä alamäkeen mutta et ole iha varma miten ärhäkät jarrut menopelissä on..

6.Lauta kulkee alamäkeen itsekseen, ei tarvetta välttämättä painaa kaasua. Kovin kummoisesta ylämäestä ei nyt ekalla ajolla tullu kokemusta mutta sellanen pitkä,loiva mäki meni kyllä ihan näppärästi.

7. Noudata liikennesääntöjä ja muista, että mummoista ei tälläkään kulkuvälineellä saa yhtään sen enempää pisteitä kun vaikka pyörällä tai autolla kaatoja tehdessä, joten ne kannattaa kiertää kiltisti.

Kun saavut päämäärääsi, tässä omassa tapauksessani juna-aseman nurkille, voit joko päättää ajon tai lukita laudan niin, että voit jatkaa ajoa. Ohjelma kysyy mitä tehdään. Jos päätät, se haluaa että otat kuvan laudasta. (Nerokasta!) Ihan joku sateinen, ei kovin kummoisen kultaisen leikkauksen sääntöjen mukainen kuva tuntui kelpaavan. Ja mikä parasta, nyt sovellus onnittelee sinua hienosta ilmastoteosta, jonka teit käyttämällä lautaa oman auton sijaan! 🤗 

Tärkein kysymys jota nyt mietitte, on tietysti mitä se maksaa? Alotusmaksu on 1,3€ enkä o nyt iha varma meneeks se siis joka kerta ku ton ottaa käyttöön. Ehkä? Siitä sit jotai 30senttiä/minuutti tai jotai sen suuntasta. Miule tuli tolla laudalla matkaa reilu 3km ja hintaa koko lystille 4,70€. Sanosin, että aika yksiin menee mitä vastaava bussimatka ois maksanu. Tässä etuna se, että jos vaan lauta löytyy läheltä, sen saa heti käyttöön ilman odottelua ja sen voi palauttaa lähes mihin vaan keskustan alueella. 

Noissa on pieniä rajotteita, että tietyille alueille niillä ei saa ajaa(tyyliin koulun pihoille ja varmaan motariakaan ei hirveesti suositella..) ja lautakohtasesti niissä näkee montako kilsaa niillä vielä pääsee. Laudan lukitseminen vaikka kauppareissun ajaksi maksaa varmaan myös jotain ja jos sen unohtaa vapauttaa takas muiden käyttöön, hinta raksuttaa koko ajan. Enimmillään se maksaa 100€/päivässä, joten kannattaa muistaa lopettaa ajo niin rahan takia, kuin siksi, että nyt kanssakulkijasi saa myös tilaisuuden kokea jos ei nyt ihan vauhdin hurmaa niin ajamisen hurmaa ainakin 😁

Ajaminen ei o vaikeeta, vaikka ihan pikkuruista tasapainoa suosittelen. Ja kypärää. Jos uusien sovellusten lataaminen ei ahdista(miuta se kyllä aina vähä ahdistaa mutta kaikkeen sitä ryhtyy ku auto on huoltamolla)niin suosittelen!

En huomannu ottaa laudasta kuvaa, niin korvaan sen tällä sateisella otoksella junan ikkunasta. Salo kauneimmillaan vr:n väristen lasien läpi nähtynä..



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti