maanantai 9. tammikuuta 2017

Ambulanssikuskina olemisen riemuja

Meinasin eka laittaa otsikoks: "Kuinka saada ensihoitaja hermostumaan" mutta todellisuudessahan myö ei hermostuta. Koskaan. Ei ainakaa näytetä sitä. Tässä nyt vaan pieniä hassuja havaintoja arjesta. Kuten aina, nää ei o mitää vakavasti otettavia asioita, pelkkää viihdettä..

1. Soita hätäkeskukseen, että nyt on ambulanssin tarve syystä x. Kun ensihoito tulee ovesta, sano päivää ja ilmoita seuraavassa lauseessa, että et sitten aio lähteä sairaalaan. No, jaa, no ei siula sitten varmaan sellanen oikea hätä ollutkaan, käännytäänkö ovella ympäri?

2. Tää jalostuu tuosta ykköskohdasta, eli sano päivää ja ilmota, ettet aio lähteä sairaalaan jonottamaan. Sano soittaneesi ambulassin paikalle, koska näin ei tarvitse lähteä päivystykseen moneksi tunniksi kökkimään. "Työhän voitte antaa jotai lääkettä/pistää sen piikin/rokotteen/tikata haavan/uusia reseptit/pestä meiän vessan/tehä lumityöt/siivota marsuhäkin?" Hyvä rakas sinä, joka teet näin. Siun laiskuuden takia joku voi menettää henkensä, kun apu ei ehdi paikalle ajoissa. Mutta hei, ainakaan siun ei tarvinnu käyttää kallisarvoista aikaasi jonottamiseen, niinkuin meidän muiden kuolevaisten!

3. Tilasin ambulanssin, kun tällä pääsee jonon ohi ja nopeemmin hoitoon. Jaa, niinkö? Vinkki: Jos menet omalla kyydillä päivystykseen ja kiemurtelet siinä luukulla, näyttelet kivuliasta ja tirautat vielä pari kyyneltä, voit saada hyvinkin paljon nopeammin huomiota päivystyksen hahmoilta. Jos ensihoito tutkii siut ja havaitsee, ettei siula ole hengenhätää, päivystyksessä luotetaan meiän ensiarvioon ja pahimmassa tapauksessa saat oottaa paaaaaljon kauemmin sielä verhon takana pera-pulsun örvellystä kuunnellen. Mietippä sitä.

4.Suutu, jos laitetaan siut menemään taksilla. "Kyllä minä voin tälläkin kyydillä mennä." tai "Samaan suuntaanhan työ ootte menossa." Ymmärrän, että ajatus on mielestäsi kamala. Olet "tilannut" itsellesi ambulanssikyydin ja nyt et pääsekkään hoitoon pakettiautolla, vaan tavallisella taksi-Mersulla, niin kyrpiihän se. Mutta yritä edes ymmärtää kun selitän sinulle, miten tällätavoin sinä pääset hoitoon ja meidän yksikkö vapautuu mahdollisia kiirellisempiä keikkoja varten. Kaikki voittaa, jee! (Sitäpaisi sinä et voi millään tietää mihin suuntaan myö oltii menossa..)

5. Suutu, jos joudutaan poistumaan kotoasi kiirellisemmälle keikalle. Vaikka sinä olit "tilannut" itsellesi ambulanssin mutta jos vaivasi on senluontoinen, että se ei vaadi välittömiä henkeä pelastavia toimenpiteitä, meillä on valitettavasti velvollisuus lähteä vaikka kesken kaiken kiireellisemmän potilaan luo. Meille, tai kohteeseen jälkeemme tuleville kollegoillemme aiheesta on turha ryppyillä, osoita valituksesi johtoportaalle. Ehkä he palkkaavat lisää henkilökuntaa ambulansseihin?

6. Suutu, jos kysyn sinulta mikä olikaan nyt se viimeinen niitti, mikä sai soittamaan ambulanssin. Minun pitää kirjata käynnin syy ja jos vastauksesi on kysymykseen, mikäs teitä vaivaa, on: "No olo ei ole nyt normaali, sairaalaan pitää lähteä." "Jaa, kerrotteko vähän tarkemmin." "No ei tässä nyt juttelut auta, sairaalareissu tämä on." En voi myöskään helpottaa oloasi millää, jos et kerro mikä on hätänä! Urpo!

7. Suutu, kun en suostu kuskaamaan sinua "suoraan keskussairaalaan" vaan soitan lääkärille ja varmistan, että ensisijainen kuljetusosoite on terveyskeskus, josta tarvittaessa jatkot eteenpäin. "MINÄ TAHDON NYTJUURIHETI KESKUSSAIRAALAAN!" No, ota taksi hyvä ihminen! Myö ei voida siuta sinne viedä mutta jokaisella kansalaiselle on tietenkin oikeus marssia sairaalan ovista sisään. Toki riskinä on, että virka-aikaan se tiskin takana istuva triagehoitaja, kuin siltaa vartioiva peikko konsanaan, käännyttää siut takas sinne mistä tulitki..

8. "Tilaa" ambulanssi keskellä yötä suorittamaan terveystarkastus, jotta voit nukkua levollisesti. Ehkä se kuolema ei olekaan tulossa, kun nyt on tutkittu ja kaikki elintoiminnot hyväksi havaittu. Tiedoksesi, ei sillä, ettenkö olisi valmis helpottamaan henkistä painolastiasi tulemalla keskellä yötä mittaamaan verenpaineitasi ja toteamaan arvojen olevan kunnossa, se ei silti tarkoita sitä, ettetkö voisi kuolla yön aikana. Iha tuosta noin vaan. Kuka vaan meistä voi. Olemme vain ihmisiä.

9. Tilaa ambulanssi keskellä yötä kivun/vaivan/olotilan takia, joka on jatkunut 4viikkoa-10vuotta. EN KESTÄ ENÄÄ, NYT PITÄÄ PÄÄSTÄ HOITOON! "Onko tilanne nyt pahentunut?" " Ei ei, tätä tää on ollu koko ajan." Vinkki: Tässä kohtaa voisit sanoa, että joo, on pahentunu tunti sitten. Selkeesti.

10. "Mikäs täälä on hätänä?" Sitäjasitäjasitä vaivaa. On pakko päästä sairaalaan, eikä miula ole autoa, eikä ketään, joka voisi viedä. En pääse millään muulla! jaahas. Kts kohta 4.

11. Älä kerro oireistasi, lääkkeistäsi, sairaushistoriastasi, allergioistasi, alkonkäytöstäsi rehellisesti. Vähättele tai liioittele. Älä vastaa selkeisiin kysymyksiin, kuten: "Onko kipua ja koska se on alkanut?". Kiertele: "Ei minulla ole kipua! Tai on, alkoi eilen. Tai oikeestaan toissaviikolla, tai siis on sitä ollu vuoden verran. Mutta ei nyt. Paitsi vähän." Parasta on että tokaiset: "Kyllä ne näkyy sielä koneella kaikki!" Fakta: Eivät näy meidän tietojärjestelmissä. En myöskään pääse pääsi sisään katsomaan mikä tilanteesi on, joten jos tahdot hoitoa, kerro rehellisesti missä kipua on, oletko allerginen kipulääkkeille, paljonko alkoa olet juonut(se on ihan rehellinen päihde, ei tarvitse paria saunakaljaa tai kokonaista viinapullon nautiskeluakaan minulle selitellä, jos olet täysi-ikäinen ihminen. Juo hyvä ihminen vaikka tolua mutta jos tahdot vaivaasi apua, kerro mikä tilanne on!)

12. Tule vaatteet päällä ulko-ovella vastaan iloisena. "Kyyti tuli!" Selitä autoon noustessasi kuinka miehesi Mara ajaa lanssin perässä omalla autolla, niin on sitten kyyti takaisin kotiin. Kts kohta 4.

13. Vähättele. "Ette työ jaksa nostaa, ette työ jaksa kantaa, ette työ saa miule tippaa.." Kiitos luottamuksesta. :D

14. Ärhentele meille, jotka yritämme auttaa. "Tehkää nyt jotain!""Ei noin, ei näin." "Ei tähän jäähä nyt mitää kyselemään/mittailemaan/selvittämään tilannetta, suoraan sairaalaan." Hätä on ymmärrettävää ja kipu on hanurista, tottakai. Minä kyllä ymmärrän ja tiedän, että silloin tulee sanottua pahasti. Yritä sinä kuitenkin käsittää, että minä kyllä ammattilaisena tunnistan koska minulla on aikaa selvittää potilaani henkilötunnus ja mitata tämän verenpaine ja milloin tilanne vaatii pelkästään äkillisen kuljetuksen. Älä raivoa minulle. Kiitos.




Kaikesta huolimatta nautin työstäni :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti