perjantai 11. joulukuuta 2020

Joulukalenteri, päivä 12

 ”Se on tuo poroekspressi aikanamoesta kyyvitystä sanon miä! En olisna uskonnu vaikkase yrittinä Tuikkunen vähä varotella. Oli siinä kylä semmone mänö päällänsä, että heikompia ois saattana hirvittää pikkasen. Siellä myö vejettii aika rallia jossai etelänapan ympärillä. Yks meinas nimittäi poro vettää ittää ja toene länttee ja siinä se keskimmäiene veti suoraa ja emmietiiä! Aikamoista oli, semmiä sanon! Mutta se o hommii ruvettava, missänää on nää talon piltit pienoiset pellavapiät? Niille o varmana kerrottuna, että se o kilttinä oltava tai tulloot pukki ja antaat pelkkiä risuja paketissa, eikä se o jouluaatto eikä mikkää, jos ei uutta tavarat tuu kääreestä. Sitä ei usko Nuuttikaa, jos näi päässää käymää ja Nuutti se uskoo kylä ylleensä vaikka ja mitä. Miä sanon vaa että.. ” 

”Odota, odota, odota hetki.” Tallitonttu oli saanut puhekykynsä takasin ja nosti nyt kätensä joulutontun olkapäälle. Hän ei ollut ymmärtänyt puoliakaan mitä tuo kaukainen sukulainen hänelle selitti mutta asiaa tuntui olevan.

”Otetaanpa nyt ihan alusta.” Kotitonttukin sanoi ja alkoi ohjata muita kohti Jassen koppia. ”Eli ymmärsinkö oikein, että Tuikku ei pääse tänä vuonna paikalle, joten sinä toimitat tämä tontin joulutontun virkaa jouluun asti?” 

”Kylä se o kuule kuoma just näe nähtävä. Se o vastuuhomma tää tälläne, en o enne hoitanu mittää näi vastuullista mutta se oli pukki sitä mieltä, että täältä suoap appuu pyytee iha niinko paljoko tahtoop, että täällä päi pihhaa o vaikka ja mitä metsänhenkee, jotka tuntoop paiekat ja ihimiset. Näi se miul kerto.” Joulutonttu nyökytteli päätään ja silmät loistivat niin kirkkaina hapsutukan alta, että kotitonttu alkoi pelätä talon asukkien huomaavan ne iltahämärässä.

”Mennään tuonne Jassen koppiin ja mietitään tätä asiaa. Ja tallitonttu voisi nyt tarjota pienet huikat tulokkaalle. Ehkä tuo puhetulva tuosta rauhoittuu.” Tallitonttu kaivoi tinapullon piilosta ja ojensi sitä joulutontulle sanoen: ”Ota varovasti, se on aika tujua.” Joulutonttu tarttui pulloon ja joi pitkän kulauksen. Kyllä tämä tästä, pakkohan tämän oli tästä lutviutua, tallitonttu mietti mielessään. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti